Split parking jedna je od zvijezda amsterdamskog sajma

U Amsterdamu se od 20. do 23. ožujka održava Intertraffic, vodeći sajam za promet i industriju mobilnosti. Događaj je to koji okuplja preko 800 izlagača iz cijelog svijeta koji predstavljaju najnovija rješenja i razmjenjuju ideje i iskustva iz područja infrastrukture, upravljanja prometom, sigurnosti, parkinga i pametne mobilnosti.  

Upravo je splitska komunalna tvrtka Split parking, sa svojim projektom postavljanja senzora i izradom aplikacije za pametno ulično parkiranje, jedna od zvijezdi sajma te je prisutna na dva štanda – na onom svjetski poznate nizozemske tvrtke Nedap, proizvođača senzora koji su se proteklih mjeseci postavljali po Splitu te na štandu zagrebačke tvrtke Infoart čija je tehnologija korištena za sustav naplate. Split parking izazvao je zanimanje brojnih posjetitelja Intertraffic-a koji su dali izrazito pozitivne komentare na splitsko 'smart city' rješenje.

  • Među sudionicima sajma vlada velik interes za splitski primjer, prvenstveno od strane gradova iz cijelog svijeta kojima je u fokusu rješavanje problema prometne zagušenosti i zaštite okoliša. Drago nam je da taj pozitivni primjer primjene tehnologije u parkiranju možemo pokazati uz bok drugim gradovima. Split se nema čega sramiti u usporedbi s najboljim svjetskim primjerima, naprotiv u konkretnom slučaju ostavio je mnoge iza sebe. Uz primjenu jedinstvene integracijske naplatne platforme omogućava se jednostavna naplata kroz različite sustave. Drago nam je da se i uz našu tehnologiju ova napredna usluga tako uspješno primijenila u Splitu – rekao je Mario Hegeduš, izvršni direktor tvrtke Infoart.

I nizozemski partneri iz tvrtke Nedap pohvalili su realizaciju ovog projekta i istaknuli zadovoljstvo što su bili dio njega.

  • Prvenstveno moram istaknuti da sam sretan što smo surađivali sa Split parkingom na ovom projektu. Sjajan je način na koji razmišljaju unaprijed i koriste pametne tehnologije da bi maksimalno iskoristili ograničene kapacitete. Analitika koju će dobiti iz ovog projekta sigurno će pomoći pri izradi strateških dokumenata i u donošenju odluka u budućnosti, no korisnici - građani, turisti, a na poseban način osobe s invaliditetom imat će korist od njega odmah. Integracija uličnih i izvanuličnih parkirnih mjesta unutar istog sustava je posebna draž ovog projekta. Ovo je rijetko dobra suradnja hrvatskih tvrtki, nas kao vanjskih partnera s dugom tradicijom i na kraju komunalnog poduzeća. Drago nam je da smo s ovakvim uspjehom ušli na hrvatsko tržište na kojem smo prepoznati kao vodeća tvrtka po pitanju senzora – rekao je Ido Wentink, voditelj razvoja za istočnu Europu, Rusiju i CIS iz tvrtke Nedap.

Sličnog je razmišljanja bio i Maarten Mijwaart, generalni direktor Nedap Identifikacijskih Sistema.

  • Drago nam je vidjeti da se ovakve inovativne ideje uspješno implementiraju u kratkom roku u gradu kao što je Split. Odabrali smo splitski primjer kao perjanicu našeg ovogodišnjeg štanda što pokazuje koliko smo ponosni na ovu instalaciju i nadamo se da će ovaj projekt pomoći Gradu Splitu u ostvarivanju 'smart city' ambicija – istaknuo je Maarten Mijwaart.