Splite Pride ipak će se održati

Deset godina nakon održavanja prve Povorke ponosa u Splitu najavljen je još jedan Pride.  Pride će se održati 17. srpnja s početkom u 17 sati.

"Deset godina nakon održavanja prve Povorke ponosa u Splitu, sretno i svečano najavljujemo još jedan Pride!
U proteklih deset godina, Split i Pride u Splitu prošli su kroz svakakve pustolovine. Mijenjaju se stvari u gradu, ali i u odnosu tog grada prema onome što Pride zastupa i zagovara, a to su jednakost i ravnopravnost LGBTIQ+ populacije sa svim ostalim građanima ove zemlje. Promjene su spore, nekad jedva vidljive, ali kao što jednom Galileo reče: ,,Ipak se kreće.''
Naša je zemlja, zbog pritiska Europske unije, ali i zbog ustrajnog zagovaranja neumornih aktivista, prilagodila svoje zakonodavstvo međunarodnim sporazumima i konvencijama, pa time i status LGBTIQ+ populacije, barem pred zakonom izgleda puno bolje nego prije deset godina. Mi u Split Prideu želimo da mentalitet ljudi, običaji i ponašanja, poprate te zakonodavne promjene, a ne da zakoni stoje kao neki mrtvi paragrafi koje se boje upotrijebiti čak i oni čija prava ti paragrafi štite. Na svakom koraku osjećamo da su još žive predrasude koje nas okružuju, a znamo da je vidljivost jedino učinkovito sredstvo borbe protiv tih predrasuda i protiv stigme koja nas prati. I zato radimo Povorke ponosa. Da izađemo na ulice i pokažemo svoja lica, tako da svi vide da smo isti kao i drugi ljudi. Da pokažemo da se odbijamo skrivati jer za to nema nikakvog razloga. Dapače, da smo ponosni što unatoč mnogim društvenim pritiscima i dalje ostajemo svoji, borimo se za naše mjesto pod suncem i naše pravo da budemo drugačiji, a jednako vrijedni.
Naša je generacija ta koja mora iznijeti ovu promjenu do kraja kako bi i nama i budućim generacijama bilo bolje.
Zato vas pozivamo da nam se pridružite 17. srpnja u 17:00 sati kako bi zajedno prosvjedovali protiv predrasuda koje uopće ne bi trebale postojati. Marširajte za jednakost s nama, budite na pravoj strani povijesti!" - poručuju organizatorice Nikolina i Mirta u ime Split Pridea.