Splitski tim eAgrar pobjednik međunarodnog studentskog startup natjecanja STup! 2019

Od  20. do 22. svibnja u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta  u Splitu održano je prvo međunarodno studentsko startup natjecanje STup! 2019.

STup! je na jednom mjestu okupio studente, poduzetnike i stručnjake s ciljem promoviranja startup scene i poduzetništva, uz natjecateljski dio kojim su se mladi startupi predstavili potencijalnim investitorima. 

Natjecanje su otvorili prodekan za znanost i međunarodnu suradnju na Ekonomskom fakultetu  izv.prof.dr.sc. Dario Miočević, prorektorica za znanost i inovacije na Sveučilištu u Splitu prof.dr.sc Leandra Vranješ Markić te predstavnica odjela za gospodarstvo grada Splita Ana Maretić. U natjecateljskom dijelu, u 4 grupe predstavilo se 30 natjecateljskih timova u 5-minutnom pitch formatu. Natjecateljski timovi dolaze iz više Europskih zemalja poput: Engleske, Španjolske, Portugala, Poljske, Estonije, a pojedini članovi timova i iz drugih  zemalja, poput Singapura, Argentine, Indije, Nigerije. 

Članovi žirija, Renata Brkić (WBAF), Edward Platt (Investment menager, 360 Lab), Iva Rakocevic (DYNAX Invest), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital), Ivo Špigel (Co-founder of Perpetuum Mobile and ZIP), Vanja Perić (Managing Partner at Wealth Management Canada), Karlo Kukec (Tech park Varaždin), Zoran Puljić (Director of Mozaik Foundation), Aoife Hegarty (Go Beyond Investing) uspješni su poduzetnici, predstavnici venture capital fondova i akceleratora. Osim ocjenjivanja studentskih startupova, članovi žirija su kroz tribinu pod naslovom „Investors and partners on stage“ predstavili fondove, udruge ili poduzeća koja predstavljaju, ali i prenijeli svoja iskustva i znanja o poduzetništvu i startupima.  Od 30 studentskih startup projekata šest se plasiralo u finale, četiri sa  Sveučilišta u Malagi:  Biofy, Heart Connections, Tuso i Nicehop, te dva sa  Sveučilišta u Splitu: eAgrar i Vendor. Predstavnici splitskog Sveučilišta prethodno su prošli program Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Prije proglašenja pobjednika, generalni direktor tvrtke Uber za područje jugoistočne Europe i član upravnog odbora Hrvatske udruge poslovnih anđela (CRANE), Davor Tremec održao je predavanje „Startup financing“ o načinima financiranja novih projekata. Žiri je jasno  naglasio kvalitetu svih prijavljenih projekata, ali i same organizacije ovog natjecanja. Prema glasovima članova žirija za pobjednika prvog STup! natjecanja proglašeni su studenti Splitskog Sveučilišta, članovi tima eAgrar čiji se projekt bazira na sustavu praćenja utjecaja vremenskih prilika na tlo, praćenja temperature, vlažnosti i tlaka zraka. Namijenjen je poljoprivrednicima kako bi uspješno mogli predvidjeti neprilike. Članovi pobjedničkog tima su Slaven Damjanović, Martin Pervan, Marko Čalić. Drugo i treće mjesto zauzeli su timovi iz Malage: Biofy i Nicehop. 

 

Ovaj projekt, kao dodatni poticaj razvoju splitske startup scene, organiziran je uz veliki angažman studenata volontera i voditeljice SPI-a Lane Ugrčić, pod pokroviteljstvom Grada Splita i uz potporu sponzora koji su prepoznali njegov značaj: HBOR, Turistička zajednica grada Splita, Coca-Cola HBC Hrvatska, Promet Split, Uber, Vinarija Vučica, Vinarija Đuzel, e-radionica, Perivoj, Jurin Dvor i Ojdanić Phtography.

Sudionici su izrazili zadovoljstvo natjecanjem uz nadu da će se na istom mjestu  pojaviti iduće godine i pobijediti. Sami organizatori se nadaju kako je ovo natjecanje samo početak te da će isti postati stalna, s vremenom i tradicionalna, aktivnost Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Splitu.