Sudionici Poduzetničkog kampa 2015. spremni za završnu prezentaciju

Treći dan Poduzetničkog kampa u Solinu otvorila  je prof.dr.sc. Ivana Bilić sa Ekonomskog fakulteta u Splitu ukazujući  na okruženje u kojem se razvija poduzetništvo u Republici Hrvatskoj uz pomake i podizanje svijesti o kvalitetama koje zajednički trebamo razvijati da bismo izgradili pozitivnu poduzetničku klimu. 

Krešimir Macan, osnivač Manjgure, agencije za odnose s javnošću koja pokriva sve vrste komunikacijskih usluga  je održao  predavanje na temu:  ''Osnove PR-a''. Na svoj dinamičan i duhovit način je uspio približiti stručnu temu svim nazočnima.

Mirela Španjol Marković,  direktorica tvrtke Ciceron komunikacije, specijalizirane edukacijske kuće za treninge i savjetovanja iz područja retorike i komunikacije, održala je predavanje na temu:  'Elevator talk' kojim je podučavala sudionike kampa kako postaviti prava pitanja u prodaji, te na temelju toga prodati svoj proizvod unutar ograničenog vremenskog okvira. 

Održana je i panel diskusija na kojoj su sudjelovali Ivan Jelušić (U:Plug), Mateo Perak (Profico i SHIFT), Ante Gustin (Nextbike) i Martina Majić (Termistor instalacije) gdje su redom navedeni uspješni poduzetnici podijelili svoja poduzetnička iskustva i priče svim sudionicima Kampa.

Panel je započeo ''pitch'' prezentacijom Ivan Jelušića, izumitelja u:Pluga, prve utičnice preko koje se izravno mogu puniti mobiteli USB kabelom, ali i drugi uređaji poput MP3 playera, tableta ili laptopa. Na vlastitom primjeru je pokazao svim sudionicima Kampa kako u par minuta zadobiti pažnju potencijalnih investitora i klijenata. 

Mateo Perak , uspješan IT manager, softverski inženjer i poduzetnik s bogatim iskustvom u razvoju Internet i mobilnih tehnologija je podijelio iskustva rukovođenja svoje tvrtke Profico, koja danas ima snažne strane klijente budući da sve što se producira, producira za strano tržište. Istaknuo je da svaki dan uživa u onome što radi, te da bez obzira na (ne)uspjeh, posao ga uvijek potiče na usavršavanje i napredak.

Ante Gustin je jedan od osnivača tvrtke automatiziranog sustava javnih bicikala Nextbike,   koji je idealna nadopuna javnom prijevozu čiji je sustav implementiran u Zagrebu, Karlovcu, Šibeniku, Gospiću, Slavonskom Brodu,a uskoro i u drugim hrvatskim gradovima.  Pričajući o svojim dosadašnjim poduzetničkim iskustvima, istaknuo  je da ''iza uspješnog poduzetnika često stoji strpljiva i pametna žena koja razumije poduzetnički način života.''

Martina Majić, Termistor Instalacije,  je u poduzetništvu preko dvadeset godina uz mnoštvo uspona i padova, ali sebe nakon toliko godina ne smatra uspješnom,već tvrdoglavom poduzetnicom:  ''U najvećoj poslovno, zdravstvenoj i obiteljskoj krizi, 2013 g. odlučila sam sudjelovati na Poduzetničkom kampu Solin, i nisam pogriješila, jer sam na izmaku "poduzetničkih" snaga skupila hrabrost i nastavila tvrdoglavo dalje te i danas na početku trećeg kampa, još uvijek plivam u poduzetničkim vodama.''  

Cjelodnevna predavanja je zaključio Ranko Milić iz CEDRE na temu ''Društvenog poduzetništva'' kao samoodrživog modela poduzetništva današnjice. 

Poduzetnički kamp se nastavlja u nedjelju gdje će program započeti predavanjem Darka Sambola iz Sambol Consulting-a na temu: ''Kako postaviti motivirajuće ciljeve?'' , poslije čega slijedi radionica u prirodi, te završne prezentacije i  odabir ovogodišnjeg pobjednika Poduzetničkog kampa.