Švedski dani u Splitu od 1. do 4.srpnja

Povodom inauguracije novog počasnog konzula, veleposlanstvo Švedske će posjetiti Split od četvrtka 1. do nedjelje 4. srpnja 2021.

Za vrijeme posjeta, veleposlanica Švedske - Diana Helen Madunic i novi počasni konzul Švedske u Splitu - Mladen Drnasin posjetit će Ivicu Puljka, gradonačelnika Splita, Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije te splitski ured i istraživački centar hrvatsko – švedske tvrtke Ericsson Nikole Tesla. Osim službenih sastanaka, a u suradnji s lokalnim institucijama veleposlanstvo je organiziralo raznoliki program za bolje upoznavanje Švedske.

 

Čišćenje Park šume Marjan

U petak, 2. srpnja od 10 do 12 sati svi zainteresirani građani mogu se pridružiti zaposlenicima veleposlanstva i udruzi Čisteći medvjedići u ploggingu po Park šumi Marjan. Plogging je nastao spajanjem švedske riječi plocka upp, tj. „sakupljati“ (smeće) i riječi „jogging“ te označava spoj trčanja i sakupljanja otpada kojeg pronađete usput. Plogging ne zahtijeva posebnu opremu osim rukavica, vreće i dobre volje što omogućava svakome da doprinese očuvanju okoliša. Veleposlanstvo poziva sve zainteresirane da dođu od Vrata Marjana i da zajedno unutar dva sata, u šetnji do Bena i natrag pokušamo očistiti što više šume i parka. Svi sudionici će dobiti priznanje za sudjelovanje, a sakupljeno smeće odvest će na propisano mjesto Čistoća Split.

 

Pop-up veleposlanstvo

Također u petak, 2. srpnja od 16 do 17.30 sati, u prostoru novog konzulata Švedske, na adresi Hrvatske mornarice 1 J, veleposlanstvo poziva sve zainteresirane na druženje. Posjetitelji će moći porazgovarati s veleposlanicom i s počasnim konzulom, saznati što veleposlanstvo i konzulati rade, postaviti pitanja o švedskoj politici, kulturi, ekonomiji ili kako nastaviti školovanje u Švedskoj.

 

Panel o zaštiti mora i hrvatska premijera dokumentarnog filma o Greti Thunberg

U petak navečer 2. srpnja, neposredno pred premijeru filma Ja sam Greta, u 20.30 sati održat će se panel diskusija o zaštiti mora u Ljetnom kinu Bačvice (Šetalište Petra Preradovića 6). Sudionici panela bit će Pero Tutman, zadužen za nacionalni monitoring otpada u moru s Instituta za oceanografiju i ribarstvo; Zrinka Jakl, voditeljica projekta zaštite prirode iz udruge Sunce; Andro Rudan, sa Sveučilišta Split koji s kolegama radi na izumu pročišćivača za mikroplastiku; te Diana Helen Madunic, veleposlanica Švedske koja je na prethodnoj poziciji bila veleposlanica Vlade za društveno odgovorno poslovanje. Cilj panela je potaknuti raspravu o važnosti zaštite mora, ali i predstaviti neka postojeća rješenja i neka koja su trenutno u razvoju. Odmah nakon panela, u 21.30 sati posjetitelji će moći pogledati hrvatsku premijeru dokumentarnog filma o aktivistici Greti Thunberg, njezinoj borbi za zaštitu okoliša i putu od učenice koja je protestira za klimu u Stockholmu do globalne ikone. Ulaz za posjetitelje je 20 kn, a ista ulaznica vrijedi za panel raspravu i premijeru filma.

 

Revija švedskog filma

Tijekom vikenda, odnosno u subotu 3. i nedjelju 4. srpnja od 21.30 sati građani će moći pogledati još dva švedska filma u Ljetnom kinu Bačvice. U subotu 3. srpnja na programu je "SAVRŠENI PACIJENT", nagrađivani švedski triler temeljen na istinitom događaju. Film je priča o izvjestitelju Hannesu Rastamu koji je propitao čitav pravni sustav i doveo do najvećeg pravnog skandala u švedskoj povijesti. Dokumentari film "STIEG LARSSON: ČOVJEK KOJI SE IGRAO VATROM" na rasporedu je u nedjelju 4. srpnja, a pomno prikazuje nasljeđe i životno djelo slavnog autora Stiega Larssona, čiji je fascinantan i dramatičan život sve do sada bio uglavnom nepoznat. Ulaznice za Reviju švedskog filma u Ljetnom kinu Bačvice prodavat će se po promotivnim cijenama od 20 kuna.