Tečaj permakulture u Splitu

Udruga Permakultura Dalmacija, Ured za permakulturu i udruga Zdravi grad organiziraju 10-dnevni tečaj permakulturnog dizajna, sa početkom od 16. ožujka.

Permakultura je nastala prije 45 godina u Australiji, kao pokušaj da se odgovori na sve češće krize resursa i okoliša. U međuvremenu se proširila na gotovo sve zemlje svijeta, a zadnjih pet godina vrlo je popularna i u Hrvatskoj.
Permakultura pretvara tipičnu kuću, imanje ili zgradu - u sistem koji proizvodu vlastitu hranu, vodu i energiju, pružajući svojim korisnicima kvalitetnije i jeftinije životne uvjete.
Premda se radi o pokretu entuzijasta, u zemljama kao što su Velika Britanija, Australija ili Kuba, permakulturni profesionalci učestvuju kao konzultanti na gradskim ili regionalnim projektima.

Ovaj međunarodno priznat tečaj održava se po peti put godinu u Splitu, u organizaciji Ureda Instruktori na splitskom tečaju permakulture će biti Ivan Gregov, Ivan Rako i Damir Šeler.

Tečaj sadrži praktične i teorijske dijelove, a usmjeren je na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora. To podrazumijeva rad sa tlom i vrtlarstvo, rad na prikupljanju i recikliranju vode, uradi sam energetska rješenja, gradnju od prirodnih materijala, itd.

Pored pružanja edukacije građanima, ovaj tečaj ima za cilj i osnaživanje lokalne inicijative, koje su djelovale kroz javne događaje i praktične akcije na više gradskih lokacija.

Tečaj traje od 16. do 25. ožujka u prostoru udruge Zdravi grad. Za prijave i upite obratiti se na pkd-radionice@gmail.com.