Trstenik dobio drugačije mreže

Ovog tjedna igralište na Trsteniku umjetničkom intervencijom dobilo je neuobičajenu sportsku opremu koja izaziva na novi i drugačiji sportski doživljaj te skreće pažnju na zapuštena sportska igrališta u gradu i poziva na njihovu obnovu kroz korištenje. Intervenciju su realizirali kolektiv New Craft Artists in Action iz Bostona u suradnji s društvom Queer Sport Split u sklopu projekta Mreže 2017. 

Međunarodni umjetnički kolektiv New Craft Artists in Action sa sjedištem u Bostonu, na poziv društva Queer Sport Split početkom kolovoza gostovao je u Splitu u sklopu projekta Mreže 2017. Kolektiv NCAA u Splitu su zastupale njegova osnivačica Maria Molteni te Melanie Bernier, a u realizaciji programa pridružio im se tim iz društva QSS. Kroz niz radionica sa lokalnom zajednicom kolektiv je izradio neuobičajenu  opremu za napuštena sportska igrališta po gradu. Tako je umjetničkom intervencijom ovog tjedna zapušteno igralište na Trsteniku (k.č. Br. 7864/27) dobilo nove koševe za košarku te je jedna branka dobila novu mrežu. Ova drugačija urbana oprema izrađena je u tehnikama pletenja, kukičanja i vezivanja čvorova, a korišteni su nautički i ribarski materijali u kombinaciji s različitim koncima.

Sam odabir igrališta nije slučajan. Osim što je potpuno zapušteno i obraslo biljem, ovo igralište bilo je mjesto protestnih okupljanja građana nezadovoljnih zadnjim pokušajem izmjena i dopuna GUP-a grada Splita. Na igralištu se i danas mogu pročitati poruke kao što su R1 (oznaka za sportsko-rekreacijsku namjenu prostora u GUP-u), Glup GUP, Hoćemo igrališta a ne novu zgradu i sl.

Ove neobične mreže nastale u suradnji kolektiva NCAA i društva QSS novim bojama i oblicima skreću pozornost građana i građanki te gradske uprave na zapuštena sportska igrališta,, kolektivnim ručnim radom uloženim u njihov nastanak komuniciraju potrebu zajednice za prostorima druženja i rekreacije, a svojim inovativnim pristupom problematici otvaraju nove poglede na sport, rekreaciju i javni prostor grada.

New Craft Artists in Action i Queer Sport Split ovom simboličkom intervencijom u prostor igrališta na Trstenik pozivaju sve građane i građanke grada, posebno mlade koji ovih dana slave Međunarodni dan mladih, da se sa svojim loptama spuste na igralište i okušaju se u novom i drugačijem sportskom izazouv, te ožive zapušteni prostor i preuzmu brigu o njemu.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita. 

 

Više o izvođačima

New Craft Artist in Action - NCAA (http://molteninetworks.tumblr.com/) međunarodni je kolektiv oformljen u Bostonu na inicijativu Marie Molteni. Kroz izložbe, radionice, projekte u zajednici te publikacije kolektiv radi na integraciji vještina, materijala i povijesti na isprepletenim područjima atletike, zanata, javnog prostora, estetike, rada, rekreacije i feminizma. Kroz aktivnosti koji spajaju razne discipline NCAA promatranje zamjenjuje sudjelovanjem te uvijek nanovo propituje tradicionalni kulturni i društveno - ekonomski kontekst u kojem su se same aktivnosti razvile. Oslanjajući se na “uradi sam” modele razmjena vještina, kolektiv stvara dinamično okruženje za učenje te kreira radove u tehnikama pletenja, kukičanja, uvezivanja knjiga, sitotiska, itd. NCAA smatra da njihovi programi trebaju istovremeno biti zabavni i kritički, te poticati taktilno i taktičko oslobađanje rekreacije.

 

Queer Sport Split - QSS od 2011. godine organizira povremena okupljana i intervencije na temu mekog aktivizma, aktivizma koji intervenira u javni prostor grada kukičanjem i pletenim. Prva takva intervencija bila je za vrijeme planiranja splitskog pridea 2012. godine kada se zastavama duginih boja ukazalo na pravo svih građana na javni prostor, prava koje je od strane lokalne samouprave bilo uskraćeno LGBTIQ populaciji. Nakon niza manjih intervencija, 2014. godine Queer Sport Split nositelj je projekta Maraton na iglama koji se realizirao kroz mrežu Clubture te koji je kroz javne akcije kukičanja i pletenja promovirao gerilski aktivizam, društvenu participaciju te konkretnim akcijama u javne prostore gradova promovirao javni prostor kao prostor zajednice. Od onda QSS je realizirao projekte queerNEMAN 2015. godine, 1000 zastavica subverzije 2016. godine te kroz 2017. godinu provodi projekt Mreže 2017. Svojim programima sudjelovao je na svim izdanjima festivala Platformat.