Udruga Sunce osmislila je priručnik za jačanje poduzetničkih vještina mladih

Novi priručnik Udruge Sunce Sudjeluj u održivom razvoju: shvati – provedi – oblikuj: Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama namijenjen je svim odgojno-obrazovnim radnicima u srednjim školama, ali i drugim osobama koje svojim radom s mladima žele osnažiti poduzetničke vještine svojih učenika ili unaprijediti metode i alate rada.

Priručnik je nastao u sklopu projekata Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama i Zelena učenička poduzeća kojima je cilj integriranje održivosti u područje učeničkog poduzetništva te promicanje održivog poduzetničkog duha u srednjim školama u Hrvatskoj. Nakon dvije godine zajedničkog rada na razvoju učeničke poduzetničke ideje s učenicima i nastavnicima triju srednjih škola, Obrtna tehnička škola Split, Škola za dizajn grafiku i održivu gradnju Split i SŠ Braća Radić iz Kaštel Štafilića, svoje znanje i iskustvo iz prakse zaposlenice Udruge Sunce sa suradnicima oblikovale su u priručnik.

Fokus je priručnika na načinima unapređenja poduzetničkih vještina mladih, ali i poboljšanju njihove ekološke osviještenosti radom u učeničkim zadrugama. Priručnik na jednom mjestu sadrži primjere dobre prakse rada u učeničkim zadrugama, praktični materijal za rad i svu potrebnu dokumentaciju za osnivanje učeničke zadruge za škole koje će se tek upustiti u proširenje učeničke prakse.

Priručnik se u hrvatskoj i engleskoj verziji može besplatno preuzeti u PDF formatu na web stranici Udruge Sunce, a svi koji žele svoj tiskani primjerak mogu se javiti na margita.radman@sunce-st.org.

U sklopu istih projekata učenici i njihovi mentori, sa zaposlenicama Udruge Sunce, razvili su inovativni učenički proizvod – vegansku pašticadu A'la pašticada, kao i obnovili kiosk Društva Marjan na kojem će početkom svibnja prvi put predstaviti i prodavati svoj proizvod.