Započela Green Future konferencija

U splitskom HNK započelo je prvo izdanje Green Future konferencije, međunarodnog događaja koji obrađuje najvažniju temu današnjice – zelenu tranziciju, proces koji će sve tvrtke i sustavi morati proći u skoroj budućnosti. Cilj konferencije je razmijeniti ideje i iznijeti primjere dobre prakse iz urbane mobilnosti, digitalne transformacije, financija, javnih politika, prometa, zaštite okoliša i energetike.

Green Future konferencija okuplja preko 40 stručnih govornika iz brojnih europskih, ali i svjetskih zemalja, od Norveške, Engleske, Italije, Libanona, Njemačke, Švedske, Nizozemske...; pozicionira Split kao centralno mjesto znanja i snažno potencira budućnost konferencijskog turizma.  

„Ponosni smo što smo organizirali jedno ovako važno i posjećeno događanje u Splitu. Zelena tranzicija je top tema današnjice i prožima sve segmente našeg života, poslovanja i javnih politika. Nije pitanje možemo li bolje, nego moramo. Danas smo od nekih od najrazvijenijih gradova i kompanija imali priliku čuti kako, i vjerujem kako su i predstavnici javnog i privatnog sektora mogli naučiti mnogo – od Osla koji ima neke od najnaprednijih politika u Europi, preko koncepta pametnog grada, pa do znanstvenika koji se bave proučavanjem ponašanja ljudi. Green future konferencija je platforma koja nam otvara prozor u svijet danas, ali i prozor u budućnost. Nevera ispred HNK Split je opipljiva slika te budućnosti koja nam je ponekad zamisliva, i baš zato smo htjeli da bude tu. To je slika Splita koju želimo poslati u svijet“, istaknula je Antonija Eremut Erceg u ime organizatora.

Prvi dan obilježila su brojna zanimljiva predavanja među kojima i ono Yousefa Yousefa iz Europskog vijeća za inovacije koji je govorio o potporama i politikama, dr. Fadija Makkija, bihevioralnog psihologa koji je govorio o ulozi ljudskog ponašanja kao ključnom faktoru zelene i održive tranzicije te Petera Austina, savjetnika za planiranje u Oslu koji je iznio norveška iskustva.

Green Future konferencija nastavlja se i u petak kada će se obraditi teme budućnosti transporta, električne avijacije, održivog financiranja... te će se dodijeliti nagrade najboljim zelenim startupima.

Osim Rimca i Infobipa koji su glavni pokrovitelji konferencije, zlatni sponzori su OTP banka, A1 i Bosch, dok su sponzori Daikin, Končar i Ernst & Young. Prijatelji konferencije su Daikin, Professio energija, Hrvatska gospodarska komora, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Split i Hajduk. Konferenciju podržavaju Dwelt, Eutopia, GBC HUB, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Strujni krug, Business Phychology Lab i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu. Organizacijski partneri su tvrtke Profico, Vajt i Poduzetnik.