Bile su to najbolje Runjićeve večeri dosad

"I sam Runjić bi bio zadovoljan..." i "Iznimnim talentima nedostaje tek neki novi Runjić" naslovi su s kojima smo popratili prethodna dva izdanja Runjićevih večeri. Dva dana nakon završetka 10. jubileja teško se ne složiti s prethodnih naslovima, uz tek jedan dodatak - bile su ovo najbolje Runjićeve večeri dosad!

Ante Gelo, Alan Bjelinski i Ivana Runjić nadmašili su sebe i gotovo do savršenstva glazbeno izbrusili manifestaciju koja je od prve godine dočekivana s velikim uzbuđenjem. Danas, desetljeće poslije, oni kreiraju glamuroznu glazbenu bombonjeru za sve sladokusce... za koju unaprijed znamo da teško da će sadržavati neku "nejestivu pralinu".

Oliver, Josipa Lisac, Damir Urban... odabir su s kojim se teško može pogriješiti, no ovim velikanima (barem kada je izvođenje opusa Zdenka Runjića u pitanju) slobodno pribrojite i Marka Tolju. Mladi pjevač koji već godinama estradno preživljava bez vlastitog hita, uvjerljivo iznese koju god pjesmu Runjića dobije. A to je materijal na kojem se često otkliznu i neki puno iskusniji mu kolege. Jednostavno momak nek snimi cover album s Runjićevim pjesmama i eto hita!

Sjajan program ovoga puta bio je kreiran uglavnom od vokalnih ili instrumentalnih suradnji, iskusnih 'lisaca' (Zorica Kondža, Ervin Baučić, Nina Badrić, Dean Dvornik...), provjerenih 'runjićevaca' (Damir Kedžo, Ivana Rushaidat, Frajle, Bojana Stamenov...)  i nekih novih lica (Daniel Kajmakovski, Dina Rizvić...). Da ni nedostatak ljudskog glasa i stihova ne može umanjiti genijalnost pjesme, još jednom su potvrdili Stjepan Hauser i Boško Jović instrumentalnom obradom "Nocturna", no vrhunac večeri je ipak bila splitska premijera sarajevske pjevačice Amire Medunjanin, čiji samostalni nastup u Splitu željno iščekujemo!

I dok su jubilarne Runjićeve večeri po zamisli autora trebale biti (i uglavnom jesu bile) opuštena manifestacija u koju se publika tek ušuljala kako bi prisluškivala ogoljene probe vrhunskih glazbenika i pjevača, dijametralna suprotnost toj leženosti je popratni folklor koji ih posljednjih godina prati. Isforsirano prešetavanje sa "subotnje špice" preko Rive, preselilo se u HNK (posebno na domjenak i after), te iznimnu manifestaciju djelomično pretvara u pistu za one željne preglumljavanja i fotografiranja. Srećom barem na pozornici za takve nema mjesta.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU MAJE PRGOMET