Britanska zvijezda u Kopilici: Tricky stiže u Judino drvo!

Adrian Thaws, poznatiji kao Tricky vraća se u Hrvatsku sa svojim novim projektom Skilled Mechanic, a LAA ga dovodi i u Splitu, u Judino drvo 4. prosinca. Ulaznice po cijeni od 150 kuna u pretprodaji možete kupiti u hostelu Goli&Bosi, a na dan koncerta ulaznice (ukoliko ih bude) moći ćete kupiti na vratima kluba po cijeni od 200 kuna.

Točno 20 godina nakon objave epohalnog debi albuma "Maxinquaye", izdanja koje je definiralo trip hop žanr i proslavilo bristolski zvuk diljem svijeta, Tricky predstavlja glazbu stvorenu otkad je postao stanovnik Berlina.

"Tricky prihvaća promjenu. Nastavlja se kretati, mijenjati brzinu, mutirati i razvijati se. To ga čini vitalnim kao umjetnika" – tim riječima se u biografiji sažima Trickyjev modus operandi. Život ga je ovog proljeća odveo u kultnu prijestolnicu Europe gdje je odmah počeo raditi na glazbenom projektu nazvanom Skilled Mechanics.

SM je zamišljen kao glazbeni kolektiv bez granica, otvoren za različite kolaboracije, a trenutno ga, uz Trickyja, čine DJ Milo (suradnik još s kraja 80tih iz vremena ekipe The Wild Bunch) i Luke Harris (bubnjar). Na njihovom prvom albumu glasovno su sudjelovali i glazbenici poput Oh Land, Francesce Belmonte, Ann Dao, Xdarea i sjajne kineske reperice Ivy.

Specifičnost novog materijala je i Trickyjevo preuzimanje glavnog vokala, što je praksa koju je uveo tek na svom posljednjem izdanju, "Adrian Thaws" iz 2014. godine. Zasad neimenovani album sa Skilled Mechanicsima sadrži 13 pjesama, a najavio ga je fantastičan singl "Beijing To Berlin" na kojem je mikrofon podjelio s Ivy.

Na globalnoj glazbenoj sceni Tricky se pojavio 1995. debijem "Maxinquaye", prvim od njegovih jedanaest studijskih albuma. Nakon godina skupljanja staža kao suradnik Massive Attacka, dio The Wild Bunch ekipe i bristolske scene, ovo izdanje od njega je napravilo svjetsku zvijezdu, a trip hop učinila uzbudljivim novim zvukom na sceni.

Trickyjeva tadašnja suradnica Martina Topley Bird do danas je ostala vjerojatno najprepoznatljiviji vokal njegovih pjesama mada su surađivali na svega tri albuma. Općenito, Trickyjeva glazba bila je obilježena glavnim ženskim vokalima gotovo dva desetljeća, a kao suradnice pojavljivale su se Bjork, Neneh Cherry, PJ Harvey, Cindy Lauper, Costanza Francavilla, Nneka, Oh Land i mnoge druge. I lista muških glazbenika koji su prošli kroz Trickyjeve pjesme je impozantna, od DJ Muggsa iz Cypress Hilla, članova RHCP-a do Bobbyja Gillespieja iz Primal Screama.

Uz sva lutanja, uspone i padove, Adrian Thaws uspio je ostati jedan od najcjenjenijih i najinovativnijih glazbenika današnjice koji bez problema okreće novu stranicu u životu, a Skilled Mechanics projekt je njegovo novo veliko poglavlje.