Četvrto izdanje Split spot festivala ugledat će svjetlo dana 20. svibnja i trajati sve do 27. svibnja

Četvrto izdanje Split spot festivala, regionalnog festivala glazbenih video spotova, ugledat će svjetlo dana 20. svibnja i trajati sve do 27. svibnja 2017.U sklopu festivalskih događanja posjetitelji će moći pogledati izložbu fotografija i art film te poslušati nekoliko koncerata.

Festivalska događanja podijeljena su na dvije subote, 20. i 27. svibnja. Prva subota, 20. svibnja, splitsku kulturnu scenu obogatit će film, koncert i izložba jer ćete u 20 sati u Kinoteci Zlatna Vrata imati priliku vidjeti i čuti nešto doista originalno: u Split napokon stiže projekt Spiritual Market  koncertna promocija jazz albuma uz pripadajući art film o putovanju Marka Pola.

Riječ je o predstavljanju jazz albuma Vedrana Ružida, nagrađenog Porinom za najbolji jazz album, i pripadajućeg art filma Johna Karduma i Ire Tomid, koji koegzistiraju istovremeno - film i live bend svirka. Projekt je inspiriran putovanjima Marka Pola do dalekog istoka koja su prikazana kroz jazz glazbu i art film. Nakon albuma, nastaje prateći film, čija posebnost leži upravo u činjenici da je nastao na temelju glazbe, a ne obratno, te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom.

Nakon filma, u izložbenim prostorijama Centra Zlatna Vrata, u 21 sat bit će otvorena izložba fotografija „Iz ruke“ Žare Batinovida. Radi se o fotografijama sa snimanja spotova koje je režirao poznati splitski redatelj Žare Batinović. Autori fotografija su nepoznati, mahom Žarini prijatelji ili asistenti na snimanju.

Žare Batinović najpoznatiji je po glazbenim spotovima koje počinje snimati 90-ih za Daleku obalu, Belana, a kasnije i Gibonnija, Olivera, TBF, Bajagu, Gorana Baru, i mnoge druge. Do danas je snimio preko 150 spotova.

„Iz ruke“ je jedna nostalgična izložba na kojoj demo se nasmijati starim fotografijama, dati priznanje Žarinoj kreativnosti i najaviti ovogodišnji festival, čiji je neizostavni dio od početka i sam Žare, a izložba de biti otvorena do 27. svibnja.

Ulaz na izložbu i koncertnu promociju je slobodan!

Festivalsko druženje bit će zaključeno 27. svibnja na Tvrđavi Gripe prikazivanjem nominiranih spotova na filmskom platnu, dodjelom nagrada te koncertima bendova Ljetno kino i The Fogsellers. Ovogodišnja velika novost je mjesto samog odvijanja glavnog programa festivala, a to je u sklopu Pomorskog Muzeja Split, pokraj broda „Bakar“.

Ulaz na Tvrđavu Gripe je slobodan do 21 sat, a kasnije je potrebno izdvojiti 30 kn.

Split spot festival jedini je ovakav festival u Hrvatskoj i šire. Prijavljene spotove iz Hrvatske i susjednih zemalja ocjenjuju nagrađivani sudionici festivala, a nagrade dodjeljuje tročlani stručni žiri i to u šest kategorija (režija, montaža, fotografija, animacija, najbolji debitant i nagrada publike).

Ovogodišnji žiri čine Žare Batinovid, Boris Poljak i Goran Čače.

Više o festivalu možete pročitati na  web stranici www.splitspotfestival.com te na našoj facebook stranici https://www.facebook.com/splitspotfestival/.