Danas starta 6. FantaSTikon - jedina splitska konvencija fantastike, igre i znanstvene fantastike

Jedina splitska konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon u organizaciji Udruge F&ST održat će se po šesti put 17.-19. srpnja 2020., ali ne na FESB-u kao do sad, nego na platformi Discord.

Prema preporukama nadležnih, i ova hrvatska konvencija se prebacila iz fizičke u digitalni oblik, no, usprkos tome, program će biti bogat i izrazito interaktivan uz predavanja na hrvatskom i engleskom jeziku. Vođeni glavnim podtemama, Italijom i morem, predavanja su posvećena podmorskim istraživanjima te, osim regionalnim, znanstvenicima i umjetnicima susjedne države.

Francesco Verso je višestruko nagrađivani talijanski SF pisac i urednik koji će se kroz dva predavanja dotaknuti žanra solarpunk i transhumanizma, kao i rada na multikulturalnom projektu Future Fiction, a razgovarat će i o EuroConu koji će se 2021. održati u Fiuggi. Luca Enoch i Luca Malisan su poznati u svijetu stripova te će svoja predavanja posvetiti višedesetljetnom radu na ilustracijama i dizajnu stripa, dok će Šibenčanin Mateo Andrijanić, umjetničkim imenom Lav Krstitelj, svoje edukativno predavanje posvetiti temi vizualnog storytellinga. Uz njih, Živko Kondić – Zhillustrator će održati online radionicu u kojoj će razgovarati o početnim koracima u digitalnoj umjetnosti kroz primjere i demonstraciju.

UPA Rostrum je splitska udruga koja promovira ronjenje i ekologiju i bilo kakav oblik suživota čovjeka s morem, prikazat će prezentaciju o ronjenju i svemu što se susreće pod morem, a jednu endemsku podmorsku vrstu, Posidoniu oceanicu - „pluća mora“, i pilot projekt njene transplantacije ispod površine mora predstavit će Udruga Sunce osnovana 1998. u Splitu. Uz njih će o svojim radovima pričati dr. sc. Giampietro Casasanta, fizičar koji trenutno radi na istraživanju atmosfere pri Institute of Atmospheric Sciences and Climate (ISAC-CNR) i dr. sc. Amy Lusher, utjecajna je znanstvenica pri Norwegian Insittute for Water Research koja se primarno bavi onečišćenjem mora. Doktorantica škotskog sveučilišta, Sara Nikšić, istražuje pjesmu grbavih kitova, a u svom će predavanju govoriti o tome što je bioakustika, zašto je zvuk posebno bitan podvodnim životinjama, imaju li životinje kulturu te zašto kitovi pjevaju.

Literarni program je obogaćen predavanjem o morskim čudovištima i predstavljanjem knjige teorije „Zvijezde u noći“ Aleksandra Žiljka. Naš najnagrađivaniji SF pisac je dugogodišnji predavač FantaSTikona i miljenik splitske publike. Njemu se pridružuje Dalibor Perković u predstavljanju anarho-komunističke space opere „Rakova djeca“, Davor Šišović, utemeljitelj Jules Verne kluba i pokretač Dana Julesa Vernea u Pazinu, i Josip Ćirić, profesor filozofije na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru s obilježavanjem 100. obljetnice rođenja Isaaca Asimova i robotskom etikom. Domaće boje udruge F&ST brani Romana Jadrijević Lozančić, dugogodišnja bivša direktorica konvencije i bivša predsjednica udruge, predstavit će svoj projekt izrade bibliografije hrvatske spekulativne fikcije od 1990. pa nadalje, dok će uz nju, ostatak uredništva zbirke kratkih žanrovskih priča, Tea Juretić, Toni Lozančić i Marijana Munitić, uz pomoć Milivoja Popovića, kratko predstaviti „Pastu Italianu al' mare“ i podijeliti nagradu FantaST. Marko Mlinar, predsjednik udruge F&ST i utemeljitelj FantaSTikona, će pričati o nastanku FantaSTina, žanrovskog e-zina za mlade koji ima već tri broja puštena u svijet.

Predstavnici Zajednice Talijana Grada Splita, Krešimir Ćurković i Damira Sisgoreo, održat će predavanje na temu znanstvene fantastike u talijanskoj književnosti te će se naznačiti rad Zajednice kroz širenje talijanskog jezika i kulture, dok će se iz Rumunjske javiti Darius Hupov i Marius Gordan, Članovi kluba „Syndicate 9“ iz Temišvara koji će predstaviti The Galactic Imaginarium F‎ilm Festival (TGIFF), prvi međunarodni filmski festival u žanrovima znanstvene fantastike i fanatsyja u Rumunjskoj zakazanom za rujan 2020. godine, a iz Crne Gore će nam Dragić Rabrenović pričati o Refesticonu, prvom i jedino festival te vrste na tom području.

Od lokalnih snaga izdvajaju se Tomislav Čipčić, game designer iz Splita koji će podijeliti svoja iskustva u izradi i izdavanju igre kako bi pomogao i možda motivirao još nekog da napravi isto, splitska Luna Lovegood, Nikolina Kukoč, će održati magičnu radionicu za djecu i sve one koji se tako osjećaju jer će pod njenim budnim okom učiti o magičnim zvijerima i stvarati vlastite magične zvijeri, upoznati se s čarobnim napitcima i njihovim magičnim svojstvima, a pod imenom Javor Trnovit se krije Bruno Delonga, mladi glazbenik iz Sinja, koji pod ovim alter egom stvara u vlastitom fantasy svijetu alegorijske avanture, ideja je nastala kroz godine i razvijala se inspirirana mnogim književnim djelima, računalnim i društvenim igrama, kao i prirodom, snovima i narodnom predajom.

Naravno, uključena je i filmska umjetnost, ovu nedjelju će biti prikazan Slice of Life i njegov „making of“, originalni kratki hrvatski znanstvenofantastični film koji je upravo dobio nagradu SFera za posebno ostvarenje. Cijeli je snimljen upotrebom maketa i projekcija, u stilu SF klasika iz 1980-ih, u maloj garaži iznad Zagreba, bez upotrebe CGI metoda.

FantaSTikon ne bi bio konvencija koju poznajemo i volimo bez društvenih i RP igara, tako treba baciti oko na turnire Race for the Galaxy, Tzolk'in: the Mayan Calendar i K2, koji se nude tijekom cijelog trajanja konvencije, kao i dobrotvorni DnD kojeg će voditi Davor Gašparević, poznat i kao MinMaxMunchking, Dungeons&Dragons 5e Dungeon Master i youtuber. Održat će dobrotvorni live prijenos dinamične potjere za kradljivcima Planarnog Pehara, doniranjem putem platforme PayPal možete izravno utjecati na tok prijenosa dok se pustolovi bore i preživljavaju pokušavajući uhvatiti zlikovce. Sve donacije prikupljene tijekom prijenosa, osim provizija koje uzimaju platforme za prikupljanje donacija, namijenjene su štićenicima Dječjeg doma Maestral. Sve donacije će biti transparentno obznanjene na kraju prijenosa i na YouTube kanalu "YouTube Super Chats“. Uz navedenu kampanju, održat će se još pen&paper kampanje Zmajeve Garaže (One-shot DnD5e) i Pathfinder Societyja (One-shot Pathfinder 2).

Uz navedene aktivnosti, održat će se i 6 kvizova za sve uzraste i raznih tematika, uz standardni Geek Trivia Quiz, tu su još Lego Videogames Quiz, Morski spisi, Kviz s citatima i slikama iz filmova, Ronjenje za odgovorima - pop kultura u morskim dubinama i Vampiri u pop kulturi. Svi kvizovi su i nagradni za najbolje. Uz navedene, paralelno će trajati Književni kutak, tekstualna chat soba s izazovima za pisanje mini priča, te nagradno video cosplay natjecanje koje će se održati u nedjelju.

U nedjelju u 19:30 će biti svečano zatvaranje, a o samom programu i načinima održavanja se može više saznati na službenim stranicama FantaSTikona (http://fantastikon.com) i udruge F&ST (http://www.udrugafst.hr), društvenim mrežama Facebook FantaSTikona (https://www.facebook.com/fantastikon/), Facebook udruge F&ST (https://www.facebook.com/UdrugaFST/), Instagram FantaSTikona (https://www.instagram.com/fantastikon_fist/?hl=hr) i udruge F&ST ( https://www.instagram.com/udrugafst/).

Priključite se konvenciji preko Discord servera Udruge F&ST (https://discord.gg/AdQAwSp) i uživajte u predavanjima, igrama, radionicama, kvizovima i filmovima 17.-19. srpnja 2020.!