Drugi Split spot festival trajat će dan duže

Drugo izdanje Split spot festivala, jedinog festivala glazbenih spotova u Hrvatskoj i jednog od rijetkih u svijetu, održat će se 29. i 30. svibnja u gradu pod Marjanom.

Središnje mjesto ovog dvodnevnog susreta redatelja, glazbenika, predstavnika medija, filmske industrije i publike bit će Tvrđava Gripe gdje će se prikazati najbolji spotovi snimljeni protekle godine. Festival će u odnosu na prvo izdanje trajati dan duže, a više je i kategorija.

Tako će uz dosadašnje 'Najbolji spot', 'Nagrada debitantu' i 'Nagrada publike', biti dodijeljene statue u kategorijama 'Najbolja režija', 'Najbolja montaža', 'Najbolja fotografija' i 'Najbolja animacija'.  

U dva festivalska dana bit će organiziran okrugli stol, prezentacija i obuka snimanja novim tehnologijama, dok će u večernjim satima na Tvrđavi Gripe biti prikazani finalisti drugog Split spot festivala. Prva večer završit će partyjem, a druga rock koncertom.
- Odlična reakcija publike i kolega iz industrije motivirali su nas da ove godine proširimo festival. Pripremili smo dvodnevni zabavno-edukativni program, a važno je naglasiti da je sadržaj kojega ćemo ponuditi potpuno besplatan za sve - rekao je Milan Latković, direktor SSF-a.

Festival glazbenih spotova, dodao je, za cilj ima podignuti svijest o važnosti proizvodnje kvalitetnih spotova, otvoriti raspravu o statusu redatelja ove umjetničke forme, donijeti novosti iz ove industrije te nametnuti Dalmaciju kao idealno mjesto snimanja video materijala.

Treba još spomenuti da autori mogu spotove prijaviti putem formulara na službenoj web stranici festivala - www.splitspotfestival.com, a za nagrade konkuriraju oni koji su premijerno prikazani od 1. svibnja 2014. do 30. travnja 2015. godine.

Podsjetimo, glavnu nagradu prvog SSF-a, za najbolji spot, po odluci tročlanog žirija (Toni Volarić, Veljko Popović i Mirko Pivčević) osvojio je Toni Huml za spot za pjesmu 'Kažu' Dubioze Kolektiv. 'Nagrada debitantu' pripala je Rudnik filmu za pjesmu 'Dinamida' grupe Who See, a posebno priznanje dobila je Marcella Zanki za spot pjesme 'Mlada' sastava Frau Casio. Nagrada publike, pak, pripala je Skalpel kolektivu za spot Thompsonove pjesme 'Nema predaje'.