FESB kao velika igraonica

                Za vas smo ovaj put pripremili poseban izvještaj sa 4. FantaSTikona održanog od 16. do 18. ožujka na FESB-u. Zasad jedina konvencija fantastike, znanstvene fantastike i igara u Splitu i okolici naš je najveći i najvažniji projekt te su uslijed intenzivnih priprema kroz ožujak izostali drugi redoviti eventi udruge kao što su popularne Večeri modernih društvenih igara "Ajmo Se Igrat!". Zauzvrat ste se u sklopu FantaSTikona kroz tri dana mogli izguštat u IGRAONICI DRUŠTVENIH IGARA u koju su imali slobodan pristup svi posjetitelji konvencije.

 

Na vikend održavanja FantaSTikona je kroz prostor studentske crtaone na FESB-u prošlo stotine posjetitelja, ponajviše u subotu kad se tražio stol više. Igre su se igrale i po podu i po stepenicama, kao u slučaju "Čovječe Ne Ljuti Se!" u prirodnoj veličini. Klasičnu igru, s igračima kao figurama i uz golemu kocku od spužve, prezentirala je "Udruga Mordele" iz Poreča i veliko im hvala što su se junački nosili s navalom male i velike djece (i onih koji se tako osjećaju) koja su htjela isprobati ovu verziju. Posebno ističemo doprinos sestrinske udruge "Zeleni Plamen" iz Zadra čiji su se članovi skupa s F&ST-ovcima brinuli da igraonica funkcionira besprijekorno sva tri dana, prezentirajući brojne igre posjetiteljima. Na raspolaganju ih je bilo blizu 200, iz fonda obiju udruga, a po slobodnoj procjeni potpisnika ovih redova isprobano ih je tri četvrtine: igralo se od klasičnih naslova (kao šah i "Uno") preko prokušanih uspješnica ("Ticket to Ride", "Takenoko", "Resistance", "Settlers of Catan", "Codenames" …) i novijih naslova ("Forbidden Island", "Sentinels of Multiverse", "Manhattan Project", "Elder Sign", "Captain Sonar"…), do "teškaša" kao "Eclipse" i "Terraforming Mars".

Ove godine su sudjelovali i Czech Games Edition (CGE) koji su prezentirali svoje naslove "Codenames Duet" i "Pulsar 2849" te sponzorirali glavne nagrade na dva turnira u društvenim igrama. Prvi turnir, Mystery Marathon, održan je u subotu i u njemu se 12 sudionika (od osnovnoškolaca do zrelijih gejmera) kroz tri kola nadmetalo u apstraktnim igrama (izdvajamo "Pylos" i "Qoridor"), igrama s kartama i draftanjem (izdvajamo "K-2" i "Kanagawu") te igrama izgradnje ekonomije (u masivnom "Pulsaru" i popularnoj "Scythe"). Pobjednik Luka Palac je odnio kući novu novcatu kopiju "Pulsara" i zaradio ulaznicu za konvenciju Rikon 2018 u listopadu, gdje će moći odmjeriti snage protiv pobjednika sličnih turnira koji će se održati na nekoliko domaćih konvencija u sklopu našeg drugog velikog projekta, putujuće konvencije društvenih igara SUPER HIK. Drugo nagradno nadmetanje se odvilo u nedjelju kad je među pet natjecatelja pobjedu u igri "Prodigals' Club" odnio Frane Prižmić koji je kući odnio "Tash Kalar" i također zaradio ulaznicu za finalno nadmetanje na Rikonu.


 

Osim društvenih igara bilo je moguće isprobati igru s minijaturama "Hordes & Warmachine" koju je prezentirao Goran Krunić iz UMS Agram, a zaljubljenici u roleplaying igre su u subotu mogli zaigrati Pathfinder RPG pod vodstvom GM Luke iz Zadra, kao i Eclipse Phase RPG koji je vodio GM Mladen iz Makarske. Ovim putem se zahvaljujemo svima spomenutima na angažmanu i volji da "začine" ponudu naše igraonice i učine konvenciju FantaSTikon još boljom.

U travnju nastavljamo s dvotjednim druženjima na ASI-jima, i to u novom starom prostoru Kluba Zona na Šperunu. Pronađite nas tamo 07. i 21. travnja, od 20:00 do 00:00. Također nam predstoji i Međunarodni dan društvenih igara (World Tabletop Day) 28. travnja koji će Udruga F&ST obilježiti po četvrti put, a gdje – to ćemo još objaviti!

FOTO: Milan Šabić