Igram da ne ostarim: Captain Sonar – Potapanje brodova, ali s podmornicama i na steroidima

Dio svakog iole pristojnog djetinjstva (barem na ovim prostorima) od 70-ih naovamo, uz Čovječe, ne ljuti se i pokoju zalutalu dominu, svakako je igra Battleship, poznatija kao „potapanje brodova“. Nema veće sreće za dijete nego kad potopi neprijateljski nosač aviona. Osim možda kad potopi podmornicu, a upravo to je cilj igrača okupljenih oko junaka ovog članka. Captain Sonar na tržištu se pojavio 2016. godine i osvojio srca i stolove entuzijasta Hladnog rata i nostalgičara za nekim jednostavnijim vremenima.

Igrači preuzimaju uloge članova posade dviju podmornica. Iako je igra prilagođena i za dva igrača, doživljaj je bolji kad je riječ o timskom radu. Uz kapetana, tu su još i prvi časnik, radio vezist i inženjer. Kapetan, naravno, ima glavnu riječ te odlučuje o kursu podmornice i aktivaciji torpeda, mina, dronova, sonara ili pak „tihe navigacije“. Prvi časnik brine se o pripravnosti nekih od sustava, a sam može aktivirati sonar ili dronove. Radio vezist presreće naredbe protivničkog kapetana i pokušava otkriti kurs njegove podmornice. Inženjer pak prati opterećenost cjelokupnog sustava te s obzirom na stanje obavještava i savjetuje kapetana o idućim koracima. Isto tako, po potrebi inzistira na izranjanju radi nužnih popravaka. Cilj je otkriti gdje se nalazi neprijatelj prije nego li on otkrije vas i pokušati mu nanijeti što više štete torpedima ili minama. Prvi tim koji pretrpi četiri oštećenja gubi partiju.

 

Dodatnu draž ovoj igri daje izbor različitih scenarija i mapa, a naročito se ističe način igre u stvarnom vremenu. U tom slučaju obje grupe igraju simultano, ne ostavljajući protivnicima puno vremena da ih otkriju. Za pobjedu su ključne timska igra i dobra suradnja, a u tome može pomoći i dobro uživljenje u uloge. Pozadinske priče likova uvijek su dobar recept. (Probajte otići malo dalje od Amerikanaca i Rusa odnosno Harrisona Forda i Rade Šerbedžije kao vrlih kapetana. I ne, Yellow Submarine nije dovitljiv naziv za podmornicu.) Imitiranje zvuka sonara također je zanimljivi, ako je iole realistično prenesen, impresivan detalj. Posebni element u ovoj verziji igre je i „ručno“ popravljanje podmornice. Naime, kada kapetan zapovijedi izranjanje, svaki član tima mora olovkom što brže i preciznije zaokružiti jedan sektor podmornice. S obzirom na to da drugi tim u međuvremenu neometano nastavlja sa svojim potezima, važno je zadržati prisebnost i mirnu ruku te što je moguće prije vratiti podmornicu „u igru“.

Captain Sonar, uz mnoštvo drugih igara, imat ćete priliku zaigrati na 5. FantaSTikonu, koji će se održavati od 15. do 17. ožujka u prostorijama splitskog FESB-a. Volonteri će vas spremno uputiti u igru, a u nedjelju 17. ožujka možete sudjelovati i na nagradnom turniru. Ukoliko ste cijeli život htjeli ploviti podmornicom, a istovremeno patite od klaustrofobije i ne želite nikad u životu ući u podmornicu, ovo je prava prilika za vas. Okupite tim, prijavite se na info pultu konvencije i pobijedite! Nagrada je, pogađate, primjerak igre Captain Sonar. Vidimo se!

Piše: Ivana Roguljić za Udrugu F&ST