Igram da ne ostarim: Gusari u šumi

Još jedna subota navečer, još jedna večer modernih društvenih igara, ali ovaj put u "starom"  prostoru Kluba zona na Šperunu, gdje smo ponovno mogli uživati u žutim stolovima, golim kamenim zidovima i novoj strip izložbi.

Gužve nije bilo, dvadesetak ljudi je savršeno ispunilo prostor, a da se ipak moglo doći do zahoda, ali se zato nije igralo ništa manje igara nego inače: Tortuga, Photosynthesis, Codenames, Race for the galaxy, King of Tokyo, Splendor, Pulsar, 7 wonders i Memoir '44.

Tortuga je bila NNI večeri (Nauči Novu Igru): lagana, brza igra igranja uloga gdje se igrači uživljavaju u uloge gusara odanih različitim nacijama koji se zbog zajedničkog višeg cilja okupljaju: pljačkanje španjolskog galijuna. Međutim, nakon što osiguraju zlato, prava borba tek počinje: zabadanje noževa u leđa, izdaje i krhka savezništva, optužbe i ubojstva usred noći samo su dio začina. Najbolji dio zasigurno je međusobno nadmudrivanje, nagovaranje i uvjeravanje u odanost, a posebno je dobro kada Francuz u stvarnom životu usput dobije francuskog lika koji je odan Francuskoj u igri. Lako tako!

Zvijezda večeri bila je i Photosynthesis, nedavni dodatak osobnoj kolekciji jedne članice i prekrasna igra sadnje šuma. Do 4 igrača odaberu svoju boju (crvena, plava, zelena i žuta, koje podsjećaju na godišnja doba), uzmu svoje tokene za sjemenke te svoja stabla u tri veličine napravljena od tvrdog kartona tako da stoje uspravno. Naizmjence kupuju sjemenke i stabla kako bi ih mogli posijati i posaditi i tako uzgojiti optimalan udio svojih stabala u zajedničkoj šumi. Kad se igra zahukta, a središnja ploča popuni, stol zaista počne nalikovati minijaturnoj šumi i ostavlja dojam koji je privlačio poglede i posjete sa strane. Upita o ponovnom igranju nije nedostajalo.

Photosynthesis, kao i mnogo drugih igara, posjetitelji će imati priliku isprobati već za dva tjedna na novom Ajmo se igrat'! (21. travnja, Klub zona, Jerina 1, od 20 h do ponoć) kada spremamo i posebnu poslasticu za NNI koju ćemo uskoro najaviti, kao i na Danu društvenih igara kojeg održavamo u sklopu International Tabletop Daya 28. travnja od 10 do 22 h (o prostoru naknadno).

 

Piše: Romana Jadrijević