Igram da ne ostarim: Istanbul – Svi putevi vode u drugi Rim

Društvene igre su kao Shakira. Mogu vas odvesti bilo gdje i bilo kada. Jednom davno u jednu daleku galaksiju. Na Mars u bližoj budućnosti. U potragu za Drakulom po Europi ili pak za Frodom po Međuzemlju. U šetnju Tokaidom ili vožnju transkontinentalnom željeznicom. U drevni Teotihuacán i Egipat. Na Tortugu 1667. ili u Lisabon 1755. U Firencu ili Jaipur, na Jamajku ili Vanuatu...

Danas smo u Istanbulu. Carigrad, Konstantinopol, Vrata Orijenta, drugi Rim. Grad na dva kontinenta i kolijevka Osmanskog Carstva. Dom Aja Sofije, turske kave i rahat lokuma. Obvezna destinacija svih influencera, kao i svakoga tko imalo drži do sebe. A mi ga imamo priliku posjetiti u vrijeme kad je carstvo bilo na vrhuncu. Mašala!

U igri Istanbul igrači (2-5) preuzimaju uloge trgovaca koji sa svojim pomoćnicima „operiraju“ uzduž i poprijeko tadašnje „prijestolnice svijeta“. Kupuju i prodaju voće, začine, tkanine i nakit na Velikom bazaru, nadograđuju svoje prikolice, preprodaju robu i poštenje na crnom tržištu, šire asortiman i na kavu, kockaju se za lire i, naravno, uživaju veliki ugled u društvu. Iako su konkurenti, kada se sretnu uvijek obavezno popiju kavu, a u inzistiranju na plaćanju računa posramili bi i najtvrdokornije Splićane. Često odu i na kebab prekoputa Paz... bazara. Konačni cilj im je dokopati se rubina, što se može samo na određenim lokacijama kao što je recimo sama Topkapi palača. Prvi koji skupi pet rubina pobjeđuje, prodaje prikolicu i odlazi u prijevremenu mirovinu. (U ovoj fazi igre već se pomalo gubi dojam da smo se maknuli daleko od kuće.) Naravno, naši vrli junaci ništa od ovoga nisu sposobni napraviti sami. Uvijek uz njih mora biti barem jedan pomoćnik koji će umjesto njih obaviti posao. Štoviše, ponekad čak svrate i do zatvora izvući problematičnog rođaka i usput ga poslati da im obavi određeni „poslić“. (Splićani zaista vole ovu igru.)

 

Glavna odlika ove igre nazire se u raznolikosti opcija kojima raspolažemo, što, koliko god može olakšavati igranje, toliko ga može i zakomplicirati. Zna se dogoditi da se igrač izgubi među brojnim mogućnostima, kao da se doista nalazi na Velikom bazaru i ne zna otkuda bi krenuo. S druge strane, iskusni igrači uglavnom pronađu raspored akcija koji im odgovara i drže ga se. Osobno više volim iskušavati drugačije strategije i to je ono što me uvijek iznova privlači ovoj igri. Ne odmažu, naravno, zanimljiva tema i privlačni dizajn. Uz njih se maštovitim igračima doista nije teško uživjeti u uloge te prostor i vrijeme u kojima egzistiraju.

Sve one koji bi htjeli posjetiti Istanbul, a trenutno su u nemogućnosti, pozivamo da ugase Istanbulsku nevjestu, izvade svoj set za kavu s izleta u Sarajevo i pridruže nam se ove subote od 20:00 h na još jednoj Večeri modernih društvenih igara Ajmo Se Igrat! u Klubu Zona. Ulaz je besplatan, a na raspolaganju su vam i ostale hit destinacije, kao i iskusni vodiči koji će vas provesti njima. Nakon što završimo s vama, možda osjetite potrebu sjesti na prvi trajekt pjevajući najpoznatije stihove Jasne Zlokić, no ovim putem ograđujemo se od svake odgovornosti. Vidimo se!

Piše: Ivana Roguljić za Udrugu F&ST