Igram da ne ostarim: Pretkazanja

Još je jedna večer u Chilltona prošla u igranju društvenih igara, ovaj put malo manje posjećena zbog snažnog vjetra (barem smo mogli normalno proći do šanka).

U rubrici NNI (Nauči Novu Igru) trebali smo igrati Edo, igru u kojoj igrači izgrađuju staro japansko selo Edo u današnji Tokyo. Nažalost, one tri strelice vjetra na prognozi obeshrabrile su mnoge i nitko se nije prijavio. Neobično je to što je prvotni NNI za sinoćnju večer zapravo trebao biti Ticket to ride: rails&sails, no, voditeljica se razboljela pa smo odlučili promijeniti. Nije uopće namjeravala doći, predomislila se u zadnji tren u nadi da joj neće biti još gore sutra i na kraju svejedno završila pokazujući Ticket to ride nesuđenom voditelju NNI, drugoj voditeljici večeri i dvojici simpatičnih posjetitelja. Tako se originalni NNI ipak održao, planirani NNI nije, ali na kraju je sve ispalo dobro.

Ticket to ride: rails&sails je velika inačice te popularne igre (postoje još mnoge verzije) s dvije strane mape: The world i The great lakes. Sinoć smo igrali potonju, i ne, nije riječ o Kanadi sa samo jednom prugom na jugu.

Razlika ove inačice i Ticket to ride: Europe kojeg smo dosada igrali nije tolika da se mora provesti dosta vremena učeći nova pravila, ali je dovoljna da igra bude napetija, kompleksnija i još zanimljivija. Uz vlakove gradite i brodove, umjesto kolodvora imate luke (za neizgrađene na kraju gubite bodove i teže ih je graditi nego kolodvore), imate karte s dva broda, umjesto lokomotive služite se s Wild card (koju možete koristiti i kao vlak i kao brod), a na strani s cijelim svijetom imate i dodatne komplikacije u vidu dvostruko teških ruta (za svaki vlak koji gradite, morate dati dvije karte vlaka u istoj boji), zadatke s višestrukim rutama koje morate ispuniti točno određenim redoslijedom i preko točno određenih odredišta, te, naravno, gradite i rute koje prestaju na jednom, a nastavljaju se na drugom kraju mape (da se dočara Zemljina zaokruženost).

The great lakes je malo lakša, The world teža strana, ali koju god da igrate sigurno ćete se zabaviti (možda čupati kosu u frustraciji jer su vam zatvorili svaku mogućnost da spojite rutu koja vam treba) i uživati u šarenilu ove prekrasne igre.

Osim Ticket to ride: rails&sails, sinoć se igralo i Splendor, Android Netrunner, Dead of winter i Cyclades.

Međutim, nismo shvatili da smo već sinoć sa sigurnošću mogli reći ono što nijedan meteorolog nije. Bilo je više znakova, ali dva su bila značajna:

1. Opet nitko nije igrao ni Avalon ni Codenames, a i Settlers of Catan su ostali netaknuti. Trebali smo znati da nešto nije u redu.

2. Igrao se Dead of winter, s izdajicom u stvarnom životu koji je partiju napustio prije kraja i ostavio svoje suborce da se nose kako znaju i umiju na zaleđenim prostranstvima uništenog grada u kojem iza svakog ugla, svakog automobila i kante za smeće, vreba zombi.

Shvatili ste. U Splitu je konačno ponovno pao snijeg.

Piše: Romana Jadrijević