Izložba “Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova” kao uvertira u 5. FantaSTikon

5. FantaSTikon – prva i jedina konvencija na temu fantastike, društvenih igara  i znanstvene fantastike u Splitu i široj okolici – otvara vrata splitskog FESB-a sutra, 15. ožujka 2019. u 19 sati, a program započinje svečanim otvaranjem u 19:30 sati.

U suradnji s jednom od najcjenjenijih i najstarijih splitskih kulturnih institucija, Fotoklubom Split (Marmontova 5), pripremaju u 20 sati otvaranje izložbe “Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova” koju će otvorenom proglasiti Sergej Zaljotin (Sergei Viktorovich Zalyotin, ruski Серге́й Викторович Залётин), Heroj Ruske Federacije, kozmonat s dva putovanja u svemir u svojoj impresivnoj karijeri.

Fotografije prikazuju pripremu za odlazak i događaje nakon misije Vostok 6. Raketa-nosač Vostok korištena je 1961. prilikom misije J. A. Gagarina, prvog čovjeka u Zemljinoj orbiti. Šesti kozmonaut koji je uzletio raketom-nosačem Vostok (16.06.1963.) godine bila je Valentina Tereškova, prva žena u svemiru. Njezin je pozivni signal sa Zemljom bio „Čajka“ odnosno „Galeb“.

Kao i Gagarin, Tereškova je u svemiru bila samo jednom, a do danas je jedina žena koja je letjela u svemir sama, bez drugih članova posade.

Ovime se izvrsno preklapaju podteme konvencije, Rusija i istraživanje svemira, a još mnoštvo toga posjetitelje očekuje ovaj vikend na FESB-u.

Sergej Zaljotin je bio dio posljednje posade postaje Mir, a neke pokuse je provodio i na International Space Station. Ovaj inžinjer ekologije i Heroj Ruske Federacije, nositelj Državne nagrade za fiziku Ruske Federacije, prvi put dolazi u Hrvatsku.

Zoran Živković, je profesor kreativnog pisanja umjetničke proze Univerziteta u Beogradu u mirovini, ali i najbolji žanrovski pisac jugoistočne Europe s titulom European Grand Master - European Science Fiction Society. Ovaj pisac, enciklopedist i urednik je osvojio World Fantasy Award, a posljednji put je u Splitu bio 1975. godine. Autor 22 prozna djela u Split dolazi održati masterclass za pisce i pričati o svom bogatom stvaralaštvu.

Anna Starobinec, ruska novinarka, scenaristica i spisateljica nagrađena je nagradom Best Author u kategoriji Hall of Fame European Science Fiction Society 2018. godine. Iako je proglašena kraljicom ruskog horora, piše i priče za djecu, po izboru Telegrapha i Observera njezin roman za djecu Catlantis proglašen je najboljom dječjom knjigom godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovjenčana mnogim međunarodnim nagradama za svoja djela, u Split dolazi promovirati prvi hrvatski prijevod svog romana.

Tajana Štasni, kostimografkinja i cosplayerica s preko 19 godina iskustva, poznata i kao Taja Aždaja, je radila na poznatim filmovima i serijama kao što su La femme musketeer, Egon i  Sjeverozapadni vjetar

Ed Barol je pisac iz Šibenika s preko 50 objavljenih kratkih priča, 3 nagrade SFERA, autor romana Vrelo tame, a u pripremi ima i novi roman Boja neba koji će po prvi put prezentirati na FantaSTikonu.

Ante Radonić je više od 40 godina radio u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu kao voditelj planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike, objavio je tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima te je dobitnik nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014).

Uz spomenute goste predavače na 5. FantaSTikonu možete još čuti predavanja poznatih stručnjaka iz Splita kao što su Ivica Puljak, Zdeslav Benzon, Milivoj Popović, Brian Willems i mnogi mnogi drugi.

Osim predavanja, fantaSTični program još čine igraonica društvenih igara s turnirima, kvizovi, radionice, izložba i izlagači s preko 100 sati programa u 3 dana održavanja.

Više o izložbi potražite na Facebook stranici događaja  (https://www.facebook.com/events/2397807083787289/), a o 5. FantaSTikonu na njihovim stranicama (http://fantastikon.com) kao i na Facebook stranici konvencije (https://www.facebook.com/fantastikon/), stranici događaja (https://www.facebook.com/events/227141524907377/), te stranici organizatora, Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST (https://www.facebook.com/UdrugaFST/).