Kreće peti ST-@rt, traže se nasljednici Lovely Quinces

Ljubitelji demo svirki stiže i vaš dio godine! Idućeg tjedna kreće peti Festival autorskih bendova ST-@rt, koji će se kroz osam kvalifikacijskih večeri, večer van konkurencije, dvije polufinalne te finalnu večer 7. svibnja održavati srijedom u splitskom music clubu O'Hara.

Na otvoreni poziv organizatora (Udruga UZG STOP) ove godine stiglo je preko 60 prijava, pa se brojka bendova koji su se prijavili u ST-@rt-ovoj povijesti penje iznad 300!
- Nije lagan zadatak odabrati natjecatelje, jer potrebno je izbor suziti na tek 32 benda. Prvi korak je upoznavanje svih prijavljenih s rasporedom i načinom odvijanja festivala, pa tek onda preslušavanje svih materijala i odabir na temelju pristiglih pjesama. Nije bitna produkcijska kvaliteta nego isključivo sadržaj i kako je odsvirano. Nakon toga se odredi raspored i pošalje bendovima na potvrdu. Ako ima nekakvih izmjena, a uvijek ima jer nastojimo svima izaći u susret, onda opet na potvrdu svima... izgubi se par dana dok se program ne posloži.

Bendovima koji ne uđu u službeni dio se šalje email zahvale na prijavi i potiče ih se da se dogodine prijave ponovno. Stvarno je teško ocjenjivat umjetnost i svi bendovi bi trebali dobit priliku zasvirati, al' to je tehnički neizvedivo unutar službenog dijela festivala - kazao nam je Ivan Špar, voditelj projekta ST-@rt, na kojem su u prva četiri izdanja pobjedili: Ti Ritu Piri Pip, Kunyak Mezhie, Last Man Standing i Lovely Quinces.

Zanimalo nas je koliko puta do sada se poklopio ukus publike i žirija?
- Kada smo prije 3 godine uvodili glasovanje publike, bojali smo se sitacija u kojima bi "navijači" mogli odlučiti, ali se pokazao da je publika nepristrana i u nekoliko situacija kada je žiri bio neodlučan, publika je odlučila o pobjedniku - otkriva Špar, koji prati i gdje su i što rade dosadašnji laureati.

- Svi još uvijek sviraju zajedno. Bend Ti Ritu Piri Pip ubrzo izdaje 2. studijski album, Kundyak Mezhie zbog obaveza malo manje nastupaju, Last man standing je upravo izdao prvi album, a Lovely Quinces je bila na turneji po Americi i Kanadi i izdala EP... no na ST-@rtu su svoje prve javne nastupe odradili i Film Noir, Mjesni odbor, Stimulans, Flying head, L'Kok... - kazuje Špar, koji nam je i otkrio da će prvoplasirani bend ove godine osvojiti snimanje i izdavanje maxi singla (EP-a), te video spota, a drugoplasirani termine u prostoriji za vježbanje i snimanje "Fregata 61".

Znači, srijeda 19. veljače u O'Hari točno u 22 sata sviraju Distanca, Hit Hoffner, The Crook i Zoga, a tjedan iza Bruno Vujanović, In Roots, Repassage i The Borderlines.


Foto: Damira Kalajžić