Noć istraživača 2014.

Europska noć istraživača je manifestacija koja se tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe. Cilj noći istraživača je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

Već dvije godine zaredom, Split i Zagreb su domaćini ove manifestacije koja ima za cilj na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici, te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

Glavna tema ove noći je promicanje znanosti pod geslom "Istraživanje za inovacije, inovacije za javnost". Noć istraživača dovodi znanstvenike među ljude, na ulice i prodajne centre, van okvira u kojima se znanost odvija svakodnevno, kako bi se ljudima, a posebno mladima približilo što istraživači rade i naglasila njihova korisnost društvu.

Cilj je privući i motivirati mlade, kreativne ljude, da se bave tako važnim poslom kao što je znanost kroz direktan kontakt sa vrhunskim hrvatskim znanstvenicima koji su svoju kreativnost i inovativnost u poslu već pokazali.

Program u Splitu (Marmontova ulica) će biti cijelo vrijeme na raspolaganju za posjetitelje od 18h do 23h. Svečano otvaranje će biti upriličeno u 19h, a posebno iznenađenje za sve posjetitelje predviđeno je u 21h. Program je namijenjen zainteresiranoj javnosti, posebno djeci i mladima. Glavne aktivnosti će se odvijati kroz interaktivne Eureka module na malim pozornicama na kojima će istraživači predstavljati svoja znanstvena dostignuća i izazove za budućnost. Posjetitelje očekuje mnoštvo nagrada poput mini laboratorija, mikroskopa, detektora i sličnih znanstveno-popularnih igračaka.
Detaljan program se može vidjeti na web adresi www.noc-istrazivaca.hr.

Noć istraživača organizira Društvo znanost.org, u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, te s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG- BICRO. Projekt je sufinanciran od Europske komisije kao prvi hrvatski projekt prihvaćen kroz program Obzor 2020 (ref. H2020-MSCA-NIGHT-2014-633305).