Re:Generacija Runjićeve ostavštine

Ove nedjelje u 20:30 sati u splitskom HNK po deveti put će se održati "Runjićeve večeri" manifestacija koja je već postala prava regionalna glazbena poslastica, a koja ove godine stiže u nešto osvježenom ruhu. Na pozornici će naime Zdenkove sklade pjevati izvođači koji će tek, uvjereni su organizatori iz Skalinade, dosegnuti svoje vrhunce. 

Uoči Splita '86 Runjić je dao intervju novinaru Studija:
"... suradnja s Oliverom datira od 1967. Bio je mladić i svirao je u Dioklecijanovim podrumima, na tada čuvenim plesovima, s grupom Batali, slušao sam ga kako pjeva Yesterday. Ponudio sam mu da mi pjeva na festivalu pjesmu Picaferaj. Prihvatio je. No nekako je bio suviše mlad, imao je previše treme, pa je malo kiksao od straha.
 
No to je bilo normalno. Tada je Festival bio internacionalni, bile su tu svjetske zvijezde poput Shadowsa, i mali, golobradi Oliver, možda suviše impresioniran, nije pružio ono što je praktički mogao. Poslije je bio neko vrijeme u inozemstvu, pa u Dubrovačkim trubadurima, a kad se ponovo vratio u Split, zamolio sam ga da mi snimi jednu probnu snimku, pjesmu Sunčane fontane za Terezu.
 
On me pita: Kako da ti otpjevam? Pa, kažem mu, fino, nježno, romantično, lagano. I on to otpjeva tako da sam ja odmah zaključio: vidiš, to je ono pravo! U to su doba drugi vikali, Mišo, Miki, Kićo, bila je moda snažnih glasova i vike. Pomislio sam, treba nekoga tko će pjevati drukčije. ..".

"To je to. Ovogodišnji program je jednostavno svjež, drukčiji, spoj energije i kvalitete mladih te Zdenkovih melodija, uzbudljiv baš kao na početku. Ovo je odgovor nove generacije, ovo je RE:GENERACIJA!", ovim riječima objasnili su svoj potez organizatori, a angažirali su slijedeće izvođače: Marko Tolja, Bojana Stamenov, The Frajle, Carla Belovari, Yness Huskić, Mario Huljev, Ivana Rushaidat, Ivana Kindl, Jr August, Franka Batelić, Damir Kedžo, Vanda Winter, Iva Ajduković, Matija Cvek, Maja Posavec... 

Ulaznice se osim na blagajni HNK Split (od 9h-14h, 15h-20h) mogu rezervirati i online.