Splitska Khaleesi - Kristina Boban na Večerima dalmatinske šansone osvojila nagradu za najbolju interpretaciju

Kristina Boban prošle je godine debitirala na Večerima dalmatinske šansone, a ove godine im se opet vratila s pjesmom "Zemlja i zrak".  Na Večeri novih skladbi bilo je i puno kantautora, a posebno je bio zapažen nastup mlade Kristine Boban koja je dobila nagradu za najbolju interpretaciju svoje pjesme ''Zemlja i zrak''.  

Vođena i inspirirana glazbom te dijelom teksta u refrenu koji je napisao Ivo Nuić, Kristina je doživjela pjesmu na sebi poseban način te joj je svojim tekstom i vokalnim aranžmanima dala jednu novu dimenziju. Konačni aranžman je zajedničko djelo Kristine i Ive, koji po prvi put su-potpisuju aranžman za jednu od njezinih pjesama.   

Riječi su, kako nam prenosi Kristina, samo izlazile iz nje, a tek kasnije je shvatila njihovu dubinu koja se krije iza svega, i poantu koju je odlučila prenijeti u spot, tako da je u jednom dahu napisala i scenarij.

U samoj pjesmi, glavni lik prepričava svoju ne tako sretnu ljubavnu priču, zapravo svoju prošlost u kojoj je zapela i sve što se tu događa. Njezin fokus je kompletno u tome. U spotu se priča razvija još dublje. Naime, Kristina je u spotu odlučila odglumiti svoja dva naizgled različita lika, koji su zapravo jedno. Iako su jedno, izgledaju različito, a to je zato što jedan lik predstavlja ono što ona zapravo jest i njezinu bit, dok drugi prestavlja sve čovjekove slabosti, borbe, nesigurnosti i nesvjesnosti o vlastitoj vrijednosti i moći.
 

U spotu se zapravo prikazuje potraga "za samim sobom", odnosno onim likom koji je "zapeo" u prošlosti i bori se sa sobom. Iako ju na kraju stvaran lik pronalazi i pokušava pomoći, ona nesvjesno odbija vlastitu pomoć i vraća ju na početak. Spot završava tako da se Kristinin stvarni lik vraća na početak  i iznova kreće u potragu vođen vjerom da će izbaviti dio sebe koji je zapeo i ne može dalje. Time zapravo želi prenijeti poruku kako nikada ne treba odustati od sebe i koliko je važno truditi se živjeti u sadašnjem trenutku.

Snimanje je trajalo dva dana, a za ovaj zanimljiv uradak zaslužni su dva iznimno talentirana momka, Andrija Jurčević (snimatelj) i Ivan Trpimir Lozić (color i animacija). Za Kristinin izgled u spotu pobrinio se poznati splitski make up and hair stilist Ante Vukušić - Alex. 

Kristinin lik zarobljen u prošlosti zamišljen je kao netko fiktivan, tko ima moći, ali ih ona nije svjesna, pomalo mističnog izgleda, a opet ratoborna. Vizualni identitet tog lika Kristina je povjerila u ruke Aniti Vukov, modnoj dizajnerici koja je između brojnih projekata radila i na blockbuster seriji "Game of Thrones", odjenuvši u svoje kreacije i jednu od glavnih likova Emiliju Clark, ''Mother of Dragons''. 

Kristini je bila velika čast nositi njezinu kreaciju u spotu, a pokazala je i šibenskoj publici na 23. Večerima dalmatinske šansone 22. kolovoza, kada je pjesmu prvi put uživo predstavila pred publikom.

"Čast mi je pjevati ponovno u Šibeniku i nadam se da ću opravdati povjerenje stručnog žirija, ali i publike. "Zemlja i zrak" za mene je nešto puno veće i dublje od svih pjesama dosad i oduševljena sam jednostavnošću i fluidnošću kojom je tekao cijeli projekt. Kad god osjetim takvu "lakoću", znam da dolazi nešto veliko i dobro i nadam se da će prava poruka i poanta ovog djela doći do srca svih onih koji su "zapeli" na svom putu. Nadam se da će ih pjesma motivirati i osvijestiti da nikada ne odustaju od sebe, koliko god puta morali krenuti iz početka." - kaže Kristina. 

FOTO: Andrija Jurčević