Treći FantaSTikon 2017. dolazi ranije!

Nakon održane dvije ljetne konvencije fantastike, igre i znanstvene fantastike, u 2017. godini FantaSTikon će se umjesto u srpnju održati 17.-19. ožujka na FESB-u.

Do 22. veljače su otvorene prijave za sve koji žele sudjelovati u programu konvencije, zainteresirani se mogu prijaviti preuzimanjem prijavnice (http://bit.ly/2jFVTst) te slanjem ispunjenog dokumenta na program@fantastikon.com.

Također, do istog datuma primamo prijave zainteresiranih izlagača koji žele tijekom konvencije Splićanima prezentirati svoje radove, nakit, knjige, rad udruga i sl., na temu fantastike, znanstvene fantastike, mitologije i legendi. Sve što trebaju je poslati mail na produkcija@fantastikon.com s opisom djelatnosti i zahtjevom za štand.

Niti jedna FANTASTična priča se ne može rasplesti bez vrijednih volontera, pa tako ni FantaSTikonova i zato i ove godine tražimo fantaSTične entuzijaste da nam se pridruže u organizaciji. Volonteri mogu postati dio našeg malog tima ispunjavanjem prijavnice na http://e-for.me/view.php?id=42490 do 5. ožujka 2017.

 

FantaSTikon je prva i jedina konvencija na temu fantastike, društvenih igara  i znanstvene fantastike u Splitu i široj okolici. Već su prva dva izdanja pokazala da postoji veliki interes za takvom vrstom događanja – unatoč velikim vrućinama i skromnim sredstvima za produkciju, prvi je Fantastikon trodnevnim programom privukao preko 300 (uglavnom mladih) posjetitelja, a drugi preko 400 posjetitelja. Jezgra od 7 organizatora i 22 volontera osigurala je da bogati program, u kojem je sudjelovalo preko 100 predavača, voditelja turnira i atraktivnih radionica te izlagača, teče prema rasporedu i sudionike održava zainteresiranima tijekom dva trodnevna programa.

Posebno ističemo činjenicu kako je gotovo polovinu festivalskog programa obje godine činio program lokalnih autora, čime je promovirana dalmatinska scena pred publikom koju su, između ostaloga, privukla jaka imena kao što su Aleksandar Žiljak, Zlatko Gall, braća Popović iz studija Lemonade3D, Iva Hasperger, Boro Pavlović, Vladimir Mario Davidenko, Ivan Perić i Nikola Godinović.

U sklopu Drugog FantaSTikona, a u suradnji sa zagrebačkom udrugom Igranje, organizirali smo potkonvenciju: prvi Super H.I.K. (Super hrvatska igračka konvencija), koja je privukla dodatne posjetitelje, okupila više ljudi iz drugih gradova u Hrvatskoj te privukla sponzorstvo velikog češkog izdavača društvenih igara Czech Games Edition.

 

Poticanjem mladih na kreativnost i stvaralaštvo, te njihovim aktivnim uključivanjem u program (i druženje unutar) konvencije na koju smo doveli priznate dalmatinske, hrvatske i svjetske autore dobili smo priznanja organizatora SFerakona, Istrakona i drugih hrvatskih konvencija, javljanja pojedinaca iz Hrvatske i drugih zemalja regije koji su čuli za nas i kvalitetu našeg rada, kao i upite mladih u Splitu za skorim održavanjem trećeg FantaSTikona. Također, izvrstan pokazatelj naše uspješnosti su i poznate osobe koje su nam dosad davale podršku i pristale biti počasnim članovima naše Udruge, a to su Martina Ričko (hrvatska znanstvenica u NASA-i), Ivica Puljak (renomirani znanstvenik splitskog FESB-a), Zdeslav Benzon (poznati splitski liječnik i poznavatelj SF kulture), Aleksandar Žiljak (međunarodno poznat SF i fantasy pisac i ilustrator), Veljko i Milivoj Popović (osnivači nagrađivanog splitskog grafičkog studija Lemonade3d), Boro Pavlović (međunarodno priznat splitski crtač stripova) te Ivan Perić (perspektivni mladi splitski redatelj).

Za 2017. godinu pripremamo treće izdanje FantaSTikona s izvrsnim programom koji će zasigurno privući još više posjetitelja nego prethodnih godina, ovaj put u novom, hladnijem i ugodnijem terminu sredinom ožujka, prema željama naših izlagača i posjetitelja. Profilirali smo se kao radišna ekipa koja ostvaruje zacrtane rezultate i širi svoj program i publiku. U protekle dvije godine održali smo preko 30 večeri modernih društvenih igara "Ajmo se igrat!" u suradnji s InfoZonom te organizirali 5 dana društvenih igara, od kojih su čak 2 imala međunarodni karakter (svugdje u svijetu dan društvenih igara održavao se u isto vrijeme, pod koordinacijom i u suradnji s Geek&Sundry). Imali smo čast na splitskom Sveučilištu pripremiti i predavanje koje je održala naša počasna članica, Martina Ričko, hrvatska znanstvenica koja preko 10 godina radi u NASA-i.

Procjenjujemo da nam je kroz ta događanja izvan FantaSTikona prošlo preko 1000 posjetitelja!

Trećim izdanjem FantaSTikona želimo nastaviti naglasak na lokalne autore i razvoj lokalne scene, ali i pružiti posjetiteljima "okus" međunarodnog stvaralaštva.

Na naš poziv se odazvao Korado Korlević, najpoznatiji hrvatski astronom iz istarske zvjezdarnice u Višnjanu koji je otkrio preko 1000 asteroida, a čak su dva kometa nazvana po njemu. Iz Zadra nam stiže doc. dr. sc. Josip Ćirić, poznati i višestrani zadarski sveučilišni profesor čija su predavanja uvijek iznimno posjećena.

Od mladih splitskih snaga, koje želimo ugostiti u što boljem i kvalitetnijem okružju, pozvali smo Kristinu Bilotu Toxicpandu, koja je kao kandidatkinja naše Udruge 2016. osvojila nagradu Europskog društva za znanstvenu fantastiku za Najboljeg umjetnika između dva Eurocona, poznatu po svojim grafičkim radovima, među koje ubraja i vizuale za dosadašnje fantastikonovske plakate.

Također ćemo ugostiti poznatu i nagrađivanu zagrebačku autoricu Milenu Benini, a dolazi nam i Aleksandar Žiljak, koji je, osim što je bio redoviti gost prva dva FantaSTikona, iznimno poznat pisac i ilustrator u Hrvatskoj i izvan nje, a također i počasni gost na europskoj konvenciji Eurocon 2017.

Dio FantaSTikona bit će posvećen vrlo slavnom i prodavanom serijalu o Harryju Potteru, budući da se ove godine slavi 20. godišnjica prve objave romana. S obzirom da prvi dan trećeg FantaSTikona pada na irskog nacionalnog zaštitnika Sv. Patrika, odlučili smo dio konvencije posvetiti upravo Irskoj.

Osim predavanja, demonstracija, izlaganja i radionica koje bi pokrivale vrlo širok spektar tema, imamo i uvijek popularno natjecanje u cosplayu i veliki Geek Trivia Quiz, a da bi cijela svar bila zaokružena, svojim posjetiteljima i ove godine nudimo igraonicu (uglavnom) modernih društvenih igara s preko stotinu naslova!

 

Više o 3. FantaSTikonu možete saznati na službenim stranicama (http://fantastikon.com) kao i na Facebook stranici konvencije (https://www.facebook.com/fantastikon/), stranici događaja (https://www.facebook.com/events/260242631077941/), te stranici organizatora, Udruge za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST (https://www.facebook.com/UdrugaFST/).