Druge nedjelje Gastroadventa chef Zirojević otkrio što se sve može napraviti od pršuta

 

Drugu svijeću, svijeću mira, na gastroadventskom vijencu upalili su danas novinari portala u sklopu Gastroadventa u Splitu održanog u restoranu Dvor. Manifestaciju koja je ove godine u fokus stavila pršut kao važnu namirnicu u mediteranskoj prehrani, a jela od njega pripravio chef Hrvoje Zirojević, građani su mogli pratiti putem prijenosa uživo. Događaj je i dalje dostupan na ovoj poveznici, čime se još jednom potvrdila važnost slogana „Kliknimo na Advent“.

Na drugoj nedjelji Gastroadventa, uz novinare portala sudjelovali su Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, Mate Paštar iz Javne ustanove Rera za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, direktorica tvrtke Scala d.o.o.  Inga Jelavić, Marko Balić iz restorana Dvor te chef Hrvoje Zirojević.

Neki bi rekli da političari i novinari trebaju pomirenje, ali mislim da nama uz mir treba više ljubavi i zahvalnosti. Ovim putem svima vama zahvaljujem na svemu što radite, od novinara do svih drugih dionika koji rade na doprinosu mira i blagostanja u našoj zemlji, istaknuo je Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana. 

Projekt Gastroadvent u Splitu, podsjetimo, više od desetljeća vodi i osmišljava dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić s Adrijanom Gudelj i ostalim suradnicima, sve s ciljem promocije blagodati i važnosti mediteranske prehrane. Za ovogodišnju manifestaciju, koja se odvija pod motom „Mediteranska prehrana je održiva, odgovorna i ostvariva“, gastroadventski vijenac izradila je splitska umjetnica Tonka Alujević. Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, zahvalio je chefu Hrvoju Zirojeviću koji je vodio glavnu riječ u pripremi jela od pršuta, pokazujući na taj način da se ta namirnica može kombinirati na razne načine, a ne samo posluživati kao predjelo.

Svi se veselimo paljenju druge adventske svijeće, svijeće mira i ljubavi. Naša mediteranska hrana bila je i hrana siromašnih, a sveti Nikola čiji blagdan sutra slavimo, bio je i zaštitnik siromašnih. Dok je mogao, dijelio je hranu i pomagao, a danas smo mi oni koji to trebaju raditi. Pršut je bio i namirnica siromašnih, stoga nije ni čudno što danas slavimo tu namirnicu koja je mnogima pomogla da se održe na životu, istaknula je Alijana Vukšić, direktorica Turisitičke zajednice grada Splita.

Mate Paštar iz Rere – Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, istaknuo je važnost njihovog projekta „Mediteranska prehrana“ koji, osim razvoja inovativnih proizvoda temeljenih na mediteranskim načelima, podrazumijeva i dodjelu Mediteranske deklaracije svima koji rade na promociji mediteranske prehrane.

Kad pričamo o mediteranskoj prehrani, pričamo o zdravlju, zdravoj proizvodnji hrane, a u tom smislu predstavljamo naša vina Crljenka i Plavca malog kao autohtone sorte, poručila je Inga Jelavić iz tvrtke Scala d.o.o. i vinarije Kairos koja je ove godine poseban partner manifestacije Gastroadvent u Splitu.

Marko Balić iz restorana Dvor otkrio je kako su se ove godine potrudili da svojom ponudom hrane i vina omoguće svima da uživaju u raznovrsnoj ponudi baziranoj na načelima mediteranske prehrane.

Napravili smo 10 različitih kombinacija s pršutom kao glavnom namirnicom. Kombinirali smo tradiciju i inovativnost, spajali meso i ribu, pa su tako ispred vas pašta fažol s bakalarom i pršutom, juha s bučom i pršutom, domaći pešt s koromačem, brioš punjen pršutom i guščjom jetrom i tako dalje. Sjajan je to spoj mesa i ribe, sastavnog dijela Mediterana koji će u narednim godinama sve više dolaziti do izražaja. Na koncu, vinarija Kroloi i Kairos zaokružili su cijelu priču, otkrio je chef Hrvoje Zirojević.

Gastroadvent je pravi primjer onoga što ovogodišnji Advent u Splitu poručuje svojim sloganom. „Kliknimo na Advent” poziva građane i posjetitelje da uživo „kliknu”, primjerice, s ugostiteljskom ponudom ili glazbenim programom. S druge strane, dio programa prilagođen je digitalnim kanalima kako bi baš svatko mogao vidjeti sadržaj koji ga zanima, bez obzira na to gdje se nalazi. „Kliknimo na gastro“, „Kliknimo na kulturu“ i „Kliknimo na igru“, tri su glavna smjera putem kojih baš svatko može pronaći ono što ga najviše zanima. Već sljedeće nedjelje s druge lokacije, Gastroadvent će ponovno stići u domove Splićana i svih zainteresiranih preko internetskog prijenosa. Sve novosti dostupne su putem web stranice Turističke zajednice grada Splita, Instagrama, Facebooka i Twitter profila te YouTube kanala.

FOTO: Branimir Džaja