Maturantica iz Splita u finalu METRO Junior Top Chefa

Na sučeljavanju projekta METRO Junior Top Chef, održanom u utorak 1. ožujka u restoranu Kukuriku, mentor Nenad Kukurin, uz podršku Marinka Blečića i Helene Lončar iz METRO-a, odlučio je da Marin Dvorinčić iz Opatije, Filip Gunjača iz Pule i Tina Đerek iz Splita zaslužuju mjesto u finalu projekta edukacije mladih kuhara. Finalisti će sudjelovati u trodnevnoj edukaciji pod vodstvom mentora u kulinarskom institutu Kul IN u Sisku.

Pod budnim okom Nenada Kukurina koji je pratio kako maturanti barataju namirnicama i raspoređuju vrijeme, mladi kuhari morali su impresionirati žiri jelom od zadanih namirnica: brancina, svježeg koromača, kelja i svježih šparoga uz dodatak maslinovog ulja, suhih i cherry rajčica. 

"Osim što sam sretan zbog pohvala koje sam dobio od žirija, uvjeren sam da će iskustvo koje ću dobiti kroz projekt METRO Junior Top Chef utjecati i na moje buduće radove. Danas sam pripremao zapečeni brancin u foliji u koji sam prethodno umotao kravlju skutu i svježe marinirane repove jadranskog škampa, sve zajedno servirao sam s prokulicama u krušnim mrvicama", izjavio je Marin Dvorinčić, najbolji među finalistima METRO Junir Top Chefa.

"Počašćen sam pozivom da budem mentor mladim kuharima u projektu METRO Junior Top Chef jer sam uvjeren da upravo ovakvim projektima potičemo razvoj mladih ljudi i dajemo im šansu da se s vremenom izgrade u prave profesionalce. S obzirom na vrlo kratko vrijeme koje su imali na raspolaganju i početne probleme s filetiranjem brancina, vrlo sam zadovoljan s konačnim rezultatom", izjavio je Nenad Kukurin, glavni kuhar i vlasnik hotela Kukuriku te mentor u projektu.

Marin Dvorinčić, Filip Gunjača i Tina Đerek pridružit će se trojici finalista koji su bili najbolji na sučeljavanju u Zagrebu te će sudjelovati u trodnevnoj edukaciji pod vodstvom Nenada Kukurina, Ante Udovičića i Maria Mihelja.

U finalu u travnju kandidati će dobiti namirnice i jelo koje moraju pripremiti, a najbolji će osvojiti dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN koji s ALMA la Scuala Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja kuhara, dok će tri najbolja kandidata otputovati na prestižno kulinarsko natjecanje  Bocuse d'Or koje se održava u Budimpešti.

Sudionici sučeljavanja METRO Junior Top Chef u Kastvu:

Marin Dvorinčić - Ugostiteljska škola Opatija

Marina inspirira mogućnost spajanja okusa i stvaranja novih, vlastitih kreacija. Odlučio je postati kuhar jer želi da drugi uživaju u hrani koju priprema.

Tina Đerek - Turističko ugostiteljska škola Split

Tina osjeća kako svoje vještine najbolje pokazuje u glavnim jelima i desertima, a afinitet prema kuhanju pokazala je već sa šest godina. Kuhanje je  oduvijek smatrala umjetnošću, te su joj šarenilo boja, dekoracija i dosjetljivost nadahnuće da uloži što više truda u svoje obrazovanje.

Filip Gunjača  - Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula

Filip je odlučio postati kuhar još u šestom razredu osnovne škole jer je puno vremena provodio s mamom. U kuhanju ga inspiriraju znatiželja i želja da uvijek bude bolji. Filip uživa u kuhanju i zato što mu omogućuje da pokaže svoju kreativnost i osobnost.

 

Petra Mitrović - Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar

Petra je iz ljubavi prema kuhanju odlučila postati kuharica. Najviše voli pripremati umake, a inspiriraju je hrvatski kuhari koji s lakoćom pripremaju kreativna jela. Petrin idol u struci je Dino Galvagno.

Endy Cvitko - Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč

Endy smatra da je kulinarstvo grana umjetnosti u kojoj ima slobodu osmišljavanja i izvedbe određenih jela i upravo ga želja da stvori nešto novo i originalno inspirira u kuhanju.

Antonijo Majetić - Trgovačko ugostiteljska škola Karlovac

Najveću inspiraciju Antonijo nalazi u bogatstvu namirnica, okusa te u upoznavanju novih načina pripreme hrane. Ljubav prema hrani ponukala ga je da postane kuhar.

Namirnice koje su kandidati imali na raspolaganju:

  • brancin
  • svježi koromač
  • svježi kelj
  • suha rajčica
  • svježe šparoge
  • maslinovo ulje
  • riga (rukola)
  • cherry rajčica