TasteAtlas, svjetski atlas hrane, objavio je godišnju ljestvicu najboljih tradicionalnih jela na svijetu.
Pizza Margherita iz Napulja, Italija proglašena je najboljim tradicionalnim jelom na svijetu. Turki Adana Kebap je drugi, a japanski Ramen treći.
Fiš paprikaš je jedino hrvatsko jelo na ljestvici 100 slavnih svjetskih jela, završilo je na 90. mjestu. Međutim najveći uspjeh Hrvatske na ljestvici je treće mjesto Dalmacije na ljestvici najboljih regionalnih kuhinja. Sva hrvatska jela nalaze se na adresi: www.tasteatlas.com/croatia
TasteAtlas sadrži bazu od više od 10,000 tradicionalnih jela i lokalnih proizvoda. Top liste su složene na temelju 63,402 priznatih glasova korisnika.
Cijelu listu možete pogledati ovdje: www.tasteatlas.com/best
Najbolji tradicionalni restorani
Pizza Napoletana u pizzeriji L'Antica Pizzeria da Michele (Napulj, Italija) proglašena je najboljim kultnim restoranskim jelom na svijetu. Drugi je Cheeseburger u restoranu Emily u New Yorku, a treći Hummus u Abu Hassanu u Tel Avivu, Izrael.
Cijelu listu najboljih tradicionalnih restoranskih jela i legendarnih restorana starijih od 100 godina pogledajte ovdje: www.tasteatlas.com/best/restaurants
Najbolja jela po kategorijama
Najbolja tradicionalna kuhinja - Talijanska
Najbolja regija za tradicionalnu hranu - Emilia-Romagna (Italija)
Najbolji grad za tradicionalnu hranu - Pariz (Francuska)
Najbolji sir - Brillat-Savarin ( Francuska )
Najbolji desert - Chocotorta (Argentina)
Sve kategorije i Top 5 hrana po državi: www.tasteatlas.com/best