11. "Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, s međunarodnim sudjelovanjem", održava se u Sinju 19.-20.ožujka, 2016.godine, u prostoru hotela Alkar.
19.03.2016. Nacionalni sajam pršuta - prvi dan Sajma
SUBOTA: IZLAGAČKI PROGRAM / EDUKATIVNI PROGRAM / OKRUGLI STOLOVI
09:00 DOLAZAK IZLAGAČA
10:00 SASTANAK I PREDSTAVLJANJE ŽENA I PODUZETNICA SA RURALNOG PODRUČJA/ MOGUĆNOSTI I PRILIKE)
11:00 KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM
11:30 SVEČANO OTVARANJE SAJMA PRŠUTA
U sklopu Sajma biti će organizirani okrugli stolovi, predavanja i predstavljana s temama:
12:15 Predstavljanje programa: Vladine- resorna ministarstva i druge institucije, udruženja i komore, banke i fondovi, Razvojni programi Splitsko- dalmatinske županije i grada Sinja
12:45 Program ruralnog razvoja i mogućnosti financiranja – Ministarstvo poljoprivrede
13:15 Prezentacija aktualnih mjera za gospodarstvo – HBOR
13:30 Promocija oznaka Kvalitete HGK-Kako steći pravo uporabe oznaka «Hrvatska kvaliteta» ili «Izvorno hrvatsko» - HGK – Županijska komora Split
14:00 Hrvatsko svinjogojstvo i proizvodnja pršuta – HPA
14:30 Klasteri kao model udruživanja- primjeri dobre prakse – Klaster „Kolo“
15:30 Sastanak i prezentacija Lokalnih akcijski grupa (LAG) sa područja srednjeg i južnog Jadrana – Strategija LAG-a CK
-Tehnologija proizvodnje, obrade, sušenja pršuta i mogućnosti plasmana pršuta
-Predstavljanje proizvodnje i mogućnosti plasmana pršuta
-Kulturni i zabavni program za posjetitelje i izlagače
NATJECATELJSKI PROGRAM U SKLOPU SAJMA
Izabir najorginalniji hrvatski tradicionalni proizvod (ocjenjivanje po odabiru komisije)
2.dan- 20.03.2015. NEDJELJA
10:00 SAJAM OTVOREN ZA POSJETITELJE
1 Izložba pršuta i suhomesnatih proizvoda
2 Prezentacija sira
3 Prezentacija autohtonih prehrambenih proizvoda i vina
4 Prezentacija tradicijskih proizvoda
11:30 KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM
13:30 DEGUSTACIJA PRŠUTA
14:00 PROGRAM ZATVARANJA SAJMA
- Promocija najbolje ocijenjenih pršuta
- Kulturno umjetnički program
- Proglašenje rezultata natjecanja
- Proglašenje pobjednika