PUNA USTA OTOKA - Sajam otočkih proizvoda u Splitu

U posljednje su vrijeme svima puna usta otoka, kada se približi ljeto, kada se njima treba pohvaliti, kada se o njima treba zabrinuto pričati, ali ne i kada je potrebno pomoći riješiti konkretne probleme s kojima se otoci i otočani suočavaju. Neki od tih problema su i slaba vidljivost malih proizvođača, plasiranje njihovih proizvoda na tržište i generalno ostvarivanje uvjeta za kvalitetan život na otoku, kroz vlasitit rad.

Barem djelomičnom rješenju tog problema posvetili su se u agenciji Best of Brač te zajedno sa Pokretom otoka – međuotočnom platformom za umrežavanje otočana, odlučili otvoriti prostor svim zainteresiranim otočkim proizvođačima da lakše plasiraju svoje proizvode! Rezultat javnog poziva je sajam otočkih proizvoda znakovitog naziva „Puna usta otoka“ koji će se od 1.4. do 1.5., s početkom u 9 sati, održati na Best of islands otočnom info pointu, u trajektnoj luci u Splitu! Pozivamo vas da doslovno napunite usta otocima, da kušate i kupite vrhunske otočke proizvode – vino, med, ulje, kolače, da uživate u otočkim rukotvorinama i njima uljepšate svoj dom ili razveselite nekoga.

Svaki tjedan u trajektnoj luci očekuju vas proizvođači s drugih otoka, a ovo je raspored kojim će se izmjenjivati:

1.-6.4. | ŠOLTA | vrhunsko vino i izvorno maslinovo ulje Tomislava Purtića, med Zlatka Matića, mediteranski žar i boje Vicka Buktenice, ljekovito i aromatično bilje u kozmetici Šeile Balić, šoltanski paprenjak Danice Listeš. Predstavit će se i Rina Klarić Marković s ponudom privatnog smještaja, Tihana Mravak Sivić, direktorica prodaje baštinskog hotela Marinis Marchi, Petar Glavurtić, pružatelj usluga u obiteljskom turizmu. 

7.-13.4. | KORČULA | predstavit će se kulturno-umjetnička udruga Naši trudi koja okuplja 15-ak afirmiranih i neafirmiranih umjetnika i kreativaca iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Članovi udruge izrađuju tradicionalnim tehnikama originalne autohtone proizvode od prirodnih materijala pronađenih lokalno, koji su zastupljeni u Dalmaciji. Potom, izvorne korčulanske poslastice, klašuni, cukarini, krokanti od mindeli, kolačići od haruba predstavit će Škatula. Priču s Korčule upotpunit će Sanja Protić koja stiže s maslinovim uljem, kantarionovim uljem, sapunima, nagrađivanim džemovima, arancinima, ušećerenim bademima.

14.-20.4. | HVAR | Promociju otočkih proizvoda sa Hvara otvaraju  posebne platnene torbe Nine Bogdan. Hvar će se predstaviti i vrhunskim ekološkim crnim vinom Nikše Zaninovića, potom proizvodima od nezaobilazne lavande Berislave Curin, odličnom prirodnom kozmetikom Jerka Pajine te brojnim zanimljivim rukotvorinama, uljima, slasticama i proizvodima od lavande vještih Hvarana i Hvaranki okupljenih u udrugu Trim

21.-27.4. | VIS | Višani stižu s nagrađivanim ekstra djevičanskim maslinovim uljem Željka Vojkovića, proizvedeno od masline sa njihova imanja integrirane proizvodnje u Podstražju. 

28.-30.4. | IST | Mjesec završava sa šarenom i veselom ponudom suvenira s otoka Ista koje izrađuje Mirela Maurin od kamena, drveta, tkanina, s mnogo boja i uzoraka! 

Od 1.5. nadalje | BRAČ | Od svibnja, ponudu ovog prostora krasit će proizvodi agencije Best of Brač i njenih partnera i suradnika.

 

Posjetite Best of islands info point u trajektnoj luci i podržite otočane i otočku proizvodnju! Neka ovo bude početak jedne lijepe tradicije. Više o proizvođačima koji će sudjelovati i njihovim odličnim proizvodima, pročitajte na ovoj poveznici.