Protekle srijede, održao se Wine EnoGASTRO Vip Evenet u Splitu (Hotel Amphora). Bez obzira na vrlo visoke temperature, brojni ugostitelji i turistički djelatnici uputili su se prema Žnjanu kako bi uživali u radionicama i raznim vrhunskim proizvodima mnogih izlagača.
Agencija Ricerca Mercato i petu je godinu za redom organizirala event u Splitu s ciljem povezivanja ugostitelja i lokalnih proizvođača te pružanja dodatnih edukacija kako bi se poboljšala njihova ponuda i usluga. Ovaj projekt nije prošao nezapaženo već je organiziran pod pokroviteljstvima Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita, Hrvatske gospodarske komore ŽK Split, a pokroviteji projekta su Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.
Kroz dan, posjetitelji su mogli uživati u radionicama Filipa Savića, Maria Meštrovića, Manuele Maras, Rikarda Petrića, Jure Andrijaševića, Filipa Sarilara, chefa Dragana Jovanovića, Tomislava Karamarka…
U pauzama između radionica, gosti su imali pregršt vremena za druženje i uživanje u proizvodima brojnih izlagača: Vina Prelac, Vinarija Kopjar, Vinarija Gospoja, Matić vina, Blato 1902, Katunar estate winery, Malvasija Božo Metković, Sosich wines, Vinarija Kabola, Vinogradi Nuić, Ščurek vino, Vina DK Dvanajščak Kozol, Vina Koper, Vina Fiolić Zadar, Vina Poletti, Vinarija Giulio Ferenac, Vina Terra Madre, Vinarija Florijanović, PG Orehovec, Camelot, Cromaris, Dukat President, Đanić rakije i likeri, Gastro tim, Gligora, Jana, Javna ustanova SDŽ Rera, Marikomerc, Tommy, OPG Marušić, Riba Dražin, Scorpio ugo oprema te Tiskara Sušak.
Ove godine, novitet je bio i Cooking show pod vodstvom gastro chefa Dragana Jovanovića, u čijoj su pripremi također sudjelovali i kuhar Luka Dančulović i kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko te lokalni restorani Zora Bila, Zrno soli, Brasserie on 7 te restoran Šug. U Cookingu smo mogli prvi put u Hrvatskoj vidjeti poseban roštilj Prima grilla i pripremu na njemu ali i posebnu prezentaciju od strane Javne ustanove SDŽ Rera - “Kaštelanski žmuli i pjati” kaštelanska eno-gastro baština.
Cooking show bio je humanitarnog karaktera te je prikupljeno gotovo 4000kn, a prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima biti će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu „Sobu čuda”.
Za kraj, uslijedila je večera sljubljivanja hrane i vina na kojoj su mogli zbog ograničenog broja gostiju sudjelovati isključivo gosti koje su pozvali izlagači.
Brojni zadovoljni gosti – ugostitelji i ugostiteljski djelatnici u Splitu odlična su najava za sljedeća dva Wine EnoGASTRO Eventa u Zadru (30.06) i Zagrebu (01.07).