Dogradonačelniče, je li vas sram?

Ovih dana ponovo je pokrenuta inicijativa s apelom da se konačno obnovi svjetionik-spomenik na Katalinića brigu (dopis Gradu je uputio Saša Šimpraga iz "1postozaumjetnost"), koji je podignut još 1958. godine, na 12. obljetnicu osnutka mornarice NOVJ-a. Autori Ivan Carić, Budimir Prvan, Branko Franičević i Paško Kuzmanić su osmislili arhitektonsko riješenje koje se sastoji od svjetionika, kosturnice i reljefa. Ovaj 33 metara visoki svjetionik je, pored Sv. Duje, bio prva izražena vertikala u panorami Splita. Fasada svjetionika je prekrivena sa 5860 staklenih „pepeljara“ koje su isijavale svjetlo. 
 
No, od 15. studenog 1991. ovaj zaštićeni spomenik kulture više ne emitira zrake svjetla. Oštećen je u granatiranju koje je mornarica JNA tog dana počinila nad Splitom. Do današnjeg dana polumrtav trune zašaran grafitima. I dok se na vrhu nalaze T-Comove antene, sam objekt je ograđen zbog opasnosti od pada staklenih elemenata.
 
Posljednjih godina bilo je nekoliko pokušaja obnove ovog prominentnog spomenika, no nijedna nije rezultirala konkretnim radnjama. Još 2003. Rotary klub je pokušao nešto poduzeti, no zaustavili su ih konzervatori. Problem je bio u nemogućnosti nabave identičnih staklenih prizmi. Naime, tvornica koja ih je prizvodila je u međuvremenu propala. 
 
Godine 2010. student Umjetničke akademija Ivan Milas došao je na ideju o LED lampama ispod „pepeljara“. Iste bi bile programibilne i posjetitelji bi uz pomoć sučelja u podnožju mogli ispisivati razne poruke. No ta ideja nije naišla na bilo kakvo očitovanje Banovine.
Najnovija inicijativa datira iz kraja 2011. godine. Nakon otklonjenih konzervatorskih prepreka (odlukom o nešto drugačijim prizmama), sama gradska uprava je najavila obnovu koja je trebala startati na proljeće 2012., s krajem radova do kraja godine. Dogradonačelnik Šundov je tada izjavio kako će ga biti sram stati ispred spomenika ako ne bude obnovljen do blagdana Sv. Nikole u prosincu ove godine.

Stoga nas zanima što o svemu misli danas, pola godine nakon roka u kojem su trebali krenuti radovi. Nakon što su sve vidljive prepreke uklonjene, možemo samo špekulirati što je ovaj put razlog ignoriranju svjetionika. Možda golema rupa u proračunu koja je ove godine nastala, a možda jednostavno bahatost vladajućih koji računaju na kratko pamćenje svojih birača. No, na ovo obećanje nismo zaboravili. Dakle, pitanje stoji. Kada će svjetionik opet zasvijetliti?