Gastronomska politika, ili zašto je nekad bolje šutit

Kad se jednog dana bude pisala povijest početka 21. stoljeća u Splitu, mandat Željka Keruma će među ostalim biti zapamćen i po tome što je u folklornu baštinu grada donio neke nove parametre. Recimo, godinama će se još govoriti po splitskim ulicama i trgovima "dolaziš na posal ka Kerum", "paziš na rodbinu bolje od Keruma", "hodaš po snigu gore od Nevenke Bečić", "samostalan si kao Jure Šundov"... Neke od tih osobina će u bližoj ili daljoj budućnosti vjerojatno biti nadmašene, vidimo da postoji veliki trud u tom smjeru. S druge strane, ponekad se čini da bi bilo bolje kad bi neke navike iz Kerumovog doba ostale duže "na snazi". Primjerice, potencijalno vrlo omiljena uzrečica je "šutljiv si kao Kerumov vijećnik". I sad zamislite koliko bi duševne boli građanima Splita prištedio, recimo, Gojko Čepo da se prikloni takvoj navici? Koliko bi manje bilo ruglo kojem je Split uobičajeno izvrgnut da se, eto, bar jednom, uspio suzdržati.

Okupili se, kako izvještava Slobodna Dalmacija, pred Banovinom pripadnici splitskog ogranka Laburističke stranke, prosvjedujući zbog rastrošnosti gradske uprave koja je na ručak s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem sprašila desetak tisuća kuna u elitnom lovištu pečene oborite ribe, ali i protiv zapošljavanja članova Stranke koji kažu da im "teško pada" što ne rade. Pa je onda tuda prošao i uvaženi vijećnik, te član Komisije za dodjelu javnih priznanja, Odbora za pripremu, izradu te predlaganje programa rada Gradskog vijeća i Zapovjedništva civilne zaštite Grada Splita. Ne zaboravimo ni to da je gradonačelnikov savjetnik za istočne gradske kotareve. Strašno ga je pogodilo što se mediji bave gastro-arčenjem.

- Sad nam više niti jedan ministar neće doći - požalio se Čepo i objasnio kako se konstruktivni razgovori među državnim dužnosnicima mogu voditi jedino za ručkom, prenio je vijećnikove riječi Dalmacija News.

I sad recite, ne bi li bilo bolje da je i Vijećnik, Član i Savjetnik šutljiv baš onako kako su to bili i jesu Kerumovi Vijećnici, Članovi i Savjetnici? Pa da nitko ne zna što misli, ako ni zbog čega drugog, ono bar da nam ne razbija iluzije.

A kad se već nije mogao (s)uzdržati, ne bi li  možda i predsjednik stranke koja ga je stavila na kandidacijsku listu mogao nešto pitati Vijećnika, Člana i Savjetnika, nakon što je o njegovim ministrima stvorio tako lijepu sliku?

"Znači, mislite da ministri u Split dolaze samo zbog ručka?", moglo bi glasiti pitanje postavljeno na izlaznim vratima stranačkih prostorija.

Naravno, nemojmo se baviti iluzijama. Nema te uvrede upućene ministrima, biračima i zdravom razumu zbog koje ćemo ikad biti lišeni usluga nekog s tako produhovljenim viđenjem politike. Željko Kerum bi se morao zabrinuti, njegovo nasljeđe je ugroženo, dolaze nove snage