Hajka oko Andrijaševića je nepotrebna

Igrač Hajduka Franko Andrijašević je postao glavni tema sportskih krugova nakon odlične predstave protiv Slaven Belupa. Međutim, iako je mladić postigao dva pogotka i bio najbolji igrač utakmice, posljednja dva dana se puno više priča o neobičnoj situaciji u kojoj se našao. Naime, zbog vlastitog vjenčanja koje se poklapa s terminom utakmice Franko će propustiti derbi protiv Dinama.
 
Nakon što su ga novinari počeli prozivati zbog neprofesionalizma (dakle, ne uprava kluba, ne suigrači, ni navijači nego novinari), Franko je izašao pred sedmu silu i pravdao se već davno dogovorenim terminom, nemogućnošću promjene i nesretnim spletom okolnosti. Naime, u vrijeme određivanja datuma vjenčanja Andrijašević je bio igrač Hajduka na posudbi u drugoligašu Dugopolju, a tadašnji trener Hajduka Balakov mladog igrača nije imao u svojim planovima. U siječnju je nogometaš pozvan u klub, da bi, nakon što je Mišo Krstičević preuzeo klupu Hajduka i napravio zaokret u politici sastavljanja momčadi počevši forsirati mlade igrače, Andrijašević postao prvotimac. Sudbina je htjela da se ovogodišnji raspored utakmica HNL-a poklopi upravo tako da se najveći derbi lige igra na isti datum kada je zakazano i vjenčanje.
 
Mogao je Andrijašević biti malo lukaviji pa, po nepisanom pravilu nogometaša, zakazati vjenčanje van sezone. Mogao se nadati da će mu karijera krenuti uzlaznim putem, pa da postoji mogućnost da se datumi nezgodno poigraju. Mogao je...ali nije. Uprava Hajduka je za ovaj neobičan problem saznala čim se saznao datum derbija, dakle prije neka dva mjeseca. Pokušali su utjecat na igrača da promjeni datum, a nakon što im je mladić rekao da je to jako teško izvedivo, dali su mu potporu i dozvolu. No, nakon što je briljirao u utakmici sa Slavenom, nakon što su novinari od cijele situacije napravili slučaj i počeli prozivati igrača uspoređujući ga s Essienom koji je ovih dana imao sličnu situaciju, uspoređujući ga s iniestom, a Hajduk i Dinamo s Realom i Barcelonom, klub je reagirao priopćenjem u kojem dotičnog nogometaša prozivaju za neprofesionalno i neodgovorno ponašanje, kršenje odredbi iz ugovora, te najavljuju kaznu.
 
Ja se sada pitam gdje je klub s tim priopćenjem bio do sada? Nije li licemjerno prozivati nekoga za neprofesionalno ponašanje ako oni sami reagiraju tek na novinarsku hajku, bez da prije imaju spremljenu reakciju i plan hoće li podržati ili osuditi svog igrača? Upravo to je neprofesionalizam PR službe Hajduka. Nadalje, Max TV liga se igra kroz sva tri dana vikenda: petkom, subotom i nedjeljom. Je li bilo moguće da Hajduk na vrijeme zatraži pomicanje derbija na petak ili nedjelju, ako im je već stalo da Andrijašević igra? Ne, Hajduk to nije pokušao napraviti jer im do dva gola Slavenu Andrijašević nije bio toliko važan. U Hajduku su se nadali da će igrač odigrati osrednju utakmicu, ničim se neće istaknuti, dobiti žuti karton zbog kojeg će ionako morati propustiti derbi i od toga se neće praviti panika. A onda oni govore o neprofesionalizmu....
 
U dopisu HNK Hajduka stoji da Andrijašević ne ispunja svoje ugovorom određene obaveze. U tom istom ugovoru se klub obvezao redovit isplaćivati igraču mjesečnu plaću. Dakle, plaća za svibanj se po ugovoru treba isplatiti u svibnju, a ne u rujnu ili listopadu. Ako se već uspoređuje Hajduk s Realom i Barcelonom, a Andrijašević s Iniestom i Essienom, usporedimo i uvjete u kojima igraju. Essienu sigurno plaća ne kasni, dakle, u tom slučaju klub ima pravo inzistirati na promjeni datuma vjenčanja. Isto tako bilo bi jako nepošteno i bezosjećajno očekivati da promjena datuma svima odgovara. Frankova mladenka itekako ima pravo glasa, a to nije neprofesionalno nego razumljivo, normalno i ljudski.
 
Jureći senzacije, novinari su spremni staviti mladića na stup srama. Prozivaju ga, razvlače po člancima, osuđuju. A što ako utakmica u subotu bude samo jedna u nizu istih u kojima neki Bruno Marić ili neki Bebek u negledljivoj igri dosudi dva nepostojeća isključenja Hajduku, dosudi neki samo sebi vidljivi jedanaesterac i Hajduk izgubi utakmicu? Hoće li se onda netko od novinara ispričati Andrijaševiću i reći "ma dobro si i napravio, bolje da nisi sudjelovao u onoj farsi, bar si se ti veselio"? Čak i ako Hajduk dobije utakmicu u Zagrebu, koliko će godina trebati našim novinarima da objektivno sagledaju situaciju i shvate da je hrvatsko nogometno prvenstvo sve samo ne neizvjesno. Već sam prije spominjao velikog i nepogrešivog Proroka Maksimirskog koji je prorekao Šukera za predsjednika HNS-a, Štimca za izbornika, Malešu izgnanstvo i Hajduku sudačku odmazdu. Pa isti Prorok je prorekao i deset uzastopnih titula Dinama...a tek smo na sedmoj. Isplati li se zbog toga ukaljati dan koji se pamti cijeli život?
 
Umjesto da se Franku pomogne da mu taj dan bude onakav kakav bi i trebao biti - najljepši u životu, umjesto da se prizva pobjeda kao vjenčani dar mladencima, u medijima se otvara hajka na njega. Umjesto da se priča o lijepoj iznimci da se par u tako mladim godinama vjenča ne zato što mora, ne zato što ih trudnoća prisiljava, što je danas rijetkost, nego samo zato što se vole, novinari koriste se termini izdaja, neprofesionalizam, bizarnost, tragično. Ne, u tom prekrasnom događaju nema ništa bizarno ni tragično. Svatko tko to ne vidi ima ozbiljnih problema s prioritetima. Franko, sretno ti bilo!