Post festum: Treba li nam ovakav Porin uopće?

Dobar dio domaćih glazbenika već godinama otvoreno bojkotira Porin. Kada ih upitate zašto, odgovor će često biti 'pa već se zna tko ća ga dobiti'. Budimo realni, moguće je da su zapravo ti glazbenici ljubomorni što oni nisu na popisu faca koje najčešće dobivaju Porine (a koji izgleda otprilike ovako: Gibonni 37, TBF 19, Matija Dedić 16, Arsen Dedić 15, Massimo 15, Josipa Lisac 13, Neno Belan 12, Hladno pivo 12).

Ima, s druge strane, i onih glazbenika koji Porin vole i cijene, isčekuju prijenos događanja kao derbi Hajduk - Dinamo i veselo pred malim ekranima navijaju za svoje favorite mašući u ruci sa zadnjim Gibonnijevim albumom dok pored njih stoji poster Josipe Lisac u prirodnoj veličini. Ljuti su to fanovi, i ne smeta im što svaka ta porinovska utakmica, koliko god napeta bila, doista izgleda kao repriza.

Massimo je, tako, opravdano ili ne, nakon velike fešte na splitskim Gripama u gepek nagurao čak tri kipića - po jedan za najbolji album pop glazbe, produkciju, te mušku vokalnu izvedbu. Josipu Lisac zapala je nevolja da od ove godine mora brisati prašinu s još jedne statue u bogatoj zbirci. Ne čudi tada da su se protivnici Porina malo lecnuli ispred velikih ekrana kada su još jednom začuli mega popularna imena. Spomenimo i to kako su od onih u kategoriji 'navikli-smo-da-budu-nagrađivani' kipiće odnijeli Hladno pivo za album Dani zatvorenih vrata te Neno Belan za glazbenu suradnju s Majom Posavec. No, nije sve tako sivo.

Dobrodošla promjena na popisu dobitnika je sastav Elemental koji je odnio nagrade u kategorijama pjesme godine i najbolje izvedbe grupe za stvar naziva 'Goli i bosi'. Pri uručenju nagrade, pjevačica Mirela Priselac Remi nije skrivala  iznenađenje što je upravo Elemental dobio kipić, kazavši iskreno kako je u šoku.  I hejteri Porina ostali su zatečeni. No, ono što nikoga nije ostavilo raširenih očiju u nevjerici bila je dodjela čak pet Porina Matiji Dediću, potpunom laureatu manifestacije.

Nastranu to što su ugledni glazbenici koje smo spomenuli na početku teksta rado zajedljivo prokomentirali kako je Matija Porine dobio uglavnom radi Arsena, i sam sin šibenske legende dotaknuo se te teme, kazavši pri uručenju nagrade kako je dobivene Porine zapravo zaslužio njegov otac.  Zahvalio se na najbolji mogući način - dirnuvši u srce maestralnom izvedbom Arsenovih pjesama koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Bilo bi lijepo da je isto tako, priliku nastupiti pred milijunskim auditorijem, imao i Elemental. Šteta je to, zaista. Reklo bi se i nepravda, kada se uzme u obzir da je čak i Ivan Zak nastupio u live prijenosu. Da. Bio je nominiran u kategoriji zabavne glazbe.

Istina je da zabavna glazba zabavlja narod, no bilo bi lijepo da su i nominirani iz kategorije ne-zabavne, odnosno klasične glazbe, dobili svojih pet minuta slave.  Jedan od tih zakinutih je i Splićanin Gordan Tudor, koji je osvojio čak tri (brojkom: 3) Porina - manje od Matije Dedića, više od Massima. Osim što nije uključen u program dodjele nagrada da svojim nastupom pokaže zašto je baš on odnio toliko nagrada (najbolji album klasične glazbe, najbolja snimka albuma klasične glazbe i najbolja produkcija albuma klasične glazbe), maćehinski su se prema njemu ponijeli i mediji.

Rijetki su ga uopće spomenuli, pa je tako više prostora dobio dekolte Jelene Rozge i bedra Žanamari Lalić, Tučepljanke koja je na početku događanja kazala 'Pozdravljam svoje Makarane'. Kad smo kod lapsusa, jedan je izvela i Ela Dvornik koja je pobjedila u kategoriji 'blam večeri' nazvavši dobitnika najboljeg albuma folklorne i etno glazbe Brunu Krajcara - Bruno Krajčar. Taj gaf organizatori Porina vjerojatno nisu zamjerili, no da se pretpostaviti kako je u backstageu bilo deračine nakon live nastupa splitskih Dječaka. Oni su u dva navrata poručili milijunskoj publici : 'Montirani proces! Stop cenzuri na HTV-u!' i tako oduševili i pobornike i protivnike hrvatskog Grammya, pokazavši time kako je ipak cilj događanja kao što je Porin - poticati, a ne gušiti stvaralaštvo.


VIŠE FOTOGRAFIJA PORINA I VIDEO PRONAČITE NA OVOM LINKU