Potok kao simbol borbe za okoliš

Pričajmo malo o građanima Splita. Onim običnim, a i onima nešto neobičnijima, tj. moćnijima i utjecajnijima. Potonjima se često "zalomi" da imaju poguban utjecaj na okoliš u kojem djeluju. Tako se vječno spominjana sprega krupnog kapitala i osobnih interesa nerijetko manifestira na razne neugodne načine.

Samo nedavni primjer kojem ovih dana svjedočimo dovoljno opisuje tu situaciju. Nakon kopanja temelja i izgradnje stambenih zgrada na Žnjanu, došlo je do blokade izvora popularnog potoka Radoševac, koji je sada potpuno presušio. Građani su se digli na noge. Održan je prosvjed. Piše se peticija. A što čini Grad? Isti onaj Grad koji je prije trideset godina uložio novac, popločao korito potoka i uredio park oko njega. Apsolutno ništa. Gradske vlasti vjerojatno imaju bitnijeg posla od brige za neki tamo potok na Mertojaku, tako daleko od Banovine. Slične misli se vjerojatno roje i u glavama građevinskih inspektora i svih ostalih zaposlenika institucija čiji je jedini posao osigurati da se upravo ovakve stvari ne događaju.

Čovjek se na kraju zapita odakle takav odnos prema okolišu u kojem živimo? Sve ima svoj uzrok i sve vrlo često kreće od malog čovjeka, tj. nas samih, koliko god mi to sebi ne željeli priznati. Počevši od "sitnih" stvari poput nesortiranja otpada, pa sve do onih individualaca koji redovito bacaju smeće po ulicama i zelenim površinama, koji kradu ukrasne sadnice i Parkovima i nasadima uzrokuju milijunsku štetu, koji parkiraju svoje limene ljubimce po svježe uređenim livadama i cvijeću i tako dalje. Sve to doprinosi jednom kolektivnom mentalitetu čija je glavna osobina nered i nemar. A kada građane nije briga, gradske vlasti je još manje. I onda ulazimo u začarani krug.

Stoga svaka čast onima čiji se glas čuje. Onima koji su se prije par mjeseci odazvali na akciju čišćenja Marjana, u organizaciji Društva Marjan. Onima koji su neki dan u podne, po vrućini i sparini, izašli prosvjedovati za svoj potok. Od takvih stvari se kreće i postiže pozitivan pomak prema naprijed. Budimo i mi među tim ljudima, pa da jednom svojoj djeci pričamo kako je novi, čišći i uredniji Split krenuo upravo od nas.