Prkos nije na prodaju!

Otužna atmosfera na Poljudu za vrijeme odigravanja utakmice između reprezentacija Hrvatske i Švicarske na proslavi stote godišnjice saveza. Tribine zjape poluprazne, publika je kazališna, osim par uvredljivih skandiranja, ne pušta ni glasa. Komentator utakmice Drago Ćosić započinje prijenos pitajući se u čemu leži razlog takvog lošeg odaziva Splićana. Proročanski predviđa javljanje "određenih navijačkih skupina" u kojem će opravdati izostanak podrške nacionalnoj vrsti na premijeri novog vodstva reprezentacije i saveza.

Nisam član "određene navijačke skupine" pa ne mogu govoriti u njihovo ime, ali mogu govoriti kao navijač koji ima zdrav razum. Kao takav, mislim da i ja mogu odgovoriti na pitanja koja zaokupljaju Ćosića. Razlog svojevrsnog bojkota ove utakmice od strane navijača je zapravo vrlo jasan: splitska publika je nepotkupljiva. Splitska publika ne pristaje na kompromise. Splitska publika ne prihvaća zavaravanje. Kakvo je to novo ruho saveza ako su se samo promjenila lica, a principi su ostali isti? Pa zar postoji netko tko prati domaći nogomet da zaista misli da je Marković imao neku vlast, te da je on bio odgovoran za stanje u savezu i bojkot Splita i Hajduka? Zar je netko očekivao da će Torcida pozdraviti i prihvatiti Štimca, koji se maksimalno izblamirao ulizujući se i pokoravajući se Mamiću nakon što je zaglumio spasitelja hrvatskog nogometa? Nema Markovića, ali tu je Šuker - Mamićev predsjednički kandidat. Srebrić je degradiran, ali tu je Vrbanović - Mamićev "čovjek za specijalne zadatke". Ta gospoda su očito mislila da će Splićani "popiti" mazanje očiju prijateljskom utakmicom u srcu turističke sezone, kad u glavnom gradu ionako nema nikoga, da bi se, kad dođu važne utakmice, vratili starim navikama na maksimirskom vječnom gradilištu. U Splitu im to neće proći, ma koliko god puta pokušali.

A sad malo o samoj utakmici. Švicarska je ponizila Hrvatsku. Uz četiri pogotka u mreži Pletikose, realno je moglo biti još toliko. U najavi utakmice Štimac je rekao da ćemo igrati kao Španjolska. S obzirom na viđeno, mislim da možemo biti presretni budemo li igrali kao Švicarska. Imamo izbornika koji nije u stanju detektirati da je glavni problem njegove momčadi vezni red u kojem Rakitić i Badelj ne mogu zatvoriti brze Švicarce. Štimac ne vidi da mu je potreban Vukojević. Iz ove perspektive, Svjetsko prvenstvo u Brazilu je jako, jako daleko.

Naravno, stručni stožer će opet pronaći izlike. Opet ćemo slušati kako Hrvati nemaju dovoljno motiva u prijateljskim utakmicama, igrači nisu u natjecateljskom ritmu, još su mislima na odmoru. Možda će se opet posegnuti za genijalnom frazom o prokletstvu Poljuda. Jednu izliku je Štimac sam sebi izbio iz ruku. Da nije uveo u igru Modrića, mogao bi reći da nam igra previše ovisi o tom omalenom "vanzemaljcu". Ovako smo se u zadnjih pola sata utakmice sami uvjerili kako ta floskula ne drži vodu. Činjenica je da imamo izbornika koji o sebi misli da vrijedi puno više nego što zaista vrijedi i zna. To je dokazao i potezom nakon utakmice kada je kukavički pobjegao od kamera HRT-a i od odgovora koje duguje javnosti.

Split se neće prodati za otužno slavlje nekakve obljetnice prve utakmice. Ne može se kupiti nekakvim patetičnim vatrometom nakon sramotne predstave u prijateljskoj utakmici u kojoj nam je neka Švicarska očitala lekciju. Uz dužno poštovanje Švicarcima, mi si ipak laskamo da smo među 10 reprezentacija na svijetu, da smo briljirali na Euru, da smo moćni. Svi oni koji su mislili da nekom revijalnom utakmicom mogu kupiti atmosferu s utakmica Hajduka, su jako naivni i podcjenjuju splitski prkos. Svim "mamićima" ovog svijeta daje se na znanje - taj prkos nije na prodaju!  

Fotogaleriju sa utakmice pogledajte na našoj facebook stranici.