10. POSTIRA SEASIDE FILM FESTIVAL – odmor za dušu u doba pandemije

Od utorka do subote, 28.7. do 1.8.2020., u Postirima na otoku Braču održati će se deseti međunarodni festival kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival. Od svjetskih problema misli će vam odvratiti kratki filmovi iz vrha svjetske produkcije.

Glavna pozornica ove se godine seli s  postirske Pjace na školsko igralište, odnosno na prostor koji je dovoljno prostran da se udovolji epidemiološkim zahtjevima. Tamo se 28. i 29.7. odvija međunarodni natjecateljski program. Među sjajnim filmovima možemo izdvojiti palestinski The present (Farah Nabulsi), dobitnika nagrade publike na renomiranom kratkometražnom festivalu Clermont-Ferrand. Iste večeri vidjet ćemo i odličnu belgijsku dramu A sister (Delphine Girard), koja je ove godine nominirana za Oskara.  U drugoj večeri natjecateljskog programa uživat ćemo u svjetskoj premijeri ruskog filma Kurchatov (Alexander Korolev), snimljenog prema priči Isaaca Asimova.  I još je mnogo odličnih kratkiša koji se i ove godine bore za postirsku „Zlatnu Srdelu“ (nagradu publike).

Treće večeri na istoj se lokaciji odvija fokus program, ove godine posebno zanimljiv. Za deseti rođendan, naime, odlučili smo prikazati retrospektivu pobjedničkih filmova prethodnih izdanja festivala. Pobjednik za pobjednikom – devet vrhunskih filmova jamči uživanciju od prvog do zadnjeg trena!

Četvrtog dana na programu su hrvatski kratkiši. Vidjet ćemo filmove Druker (Rino Barbir), Njemački inat (Silva Ćapin), Dok je trajao Rolland Garos (Snježana Tribuson) i The stamp (Lovro Mrđen). Za kraj domaćeg programa gledamo šarmantnu komediju Ivo pok. Mikule u režiji lokalnih autora (Ivo Kličinović i Jadranko Šantić). Film je snimljen i prikazan prije pet godina na oduševljenje publike, a ovogodišnja će projekcija nesumnjivo biti još emotivnija jer se prikazuje u spomen na nedavno preminulog glavnog glumca i postirsku legendu Ivota Jelinčića.

 U uvali Prja odvijat će se, uobičajeno, off-program, i to u srijedu (29.7.) i subotu (1.8.) u nešto kasnijim noćnim satima. Ne treba ni napominjati da su filmovi uobičajeno dobri i uobičajeno otkačeni. Uz to je u srijedu za noćne ptice spremna još jedna retrospektiva: najbolji off naslovi prikazani u prethodnim godinama .

Projekcije su kao i obično besplatne i odvijati će se u skladu s epidemiološkim mjerama, što znači da će stolice biti postavljene na sigurnoj udaljenosti, provodit će se mjere dezinfekcije  i voditi evidencija posjetitelja.

Više detalja o programu PSFF-a (i svemu ostalom) na http://www.postirafilmfestival.com/https://www.facebook.com/PostiraSeasideFestival/