10. sezonu Bookvice otvara Slobodan Šnajder

U četvrtak, 19. listopada 2017., s početkom u 20.30 sati, u splitskom klubu „Quasimodo“ (Gundulićeva 26a/II), započinje deseta sezona književnog programa BOOKVICA, u sklopu kojeg je od travnja 2009. održano 150 književnih večeri na kojima je publici predstavljeno više od dvjesta domaćih i inozemnih autora i autorica te njihovih djela.

Bookvica se u proteklih devet sezona profilirala kao autorska večer na kojoj se posjetitelji u opuštenoj atmosferi druže s autoricama i autorima te razgovaraju ne samo o njihovoj najnovijoj objavljenoj knjizi, nego i o cjelokupnom opusu i drugim, književnosti bliskim i aktualnim temama. Uz razgovor s gostima redovito se organiziraju lutrije na kojima je dar knjiga koja se predstavlja. Cilj Bookvice svih je ovih godina poticati i promicati kulturu čitanja i upoznati publiku s recentnom hrvatskom književnom produkcijom.

U novoj sezoni osim dosadašnje voditeljice Patricije Horvat u ulozi voditeljice književnih večeri naći će se i spisateljica Tanja Mravak, a povremeno – kao i dosadašnjih godina – i neki drugi moderatori.

Prvi gost jubilarne sezone bit će hrvatski književni velikan, ugledni dramatičar, prozaik, esejist i kolumnist SLOBODAN ŠNAJDER, koji je svojim zasad posljednjim romanom „Doba mjedi“ (TIMpress, 2015.) osvojio brojne važne književne nagrade kao što su roman@tportal, Meša Selimović, Mirko Kovač, Kočićevo pero.

Velika je to priča i velik, epski roman o dvoje ljudi koji su proživjeli živote u doba ekstrema, opasavši cijelo 20. stoljeće, priča europska po tome što se dogodila u mnogo verzija, svjedočeći o moći ideologije koja zna podijeliti i stol i postelju, jučer kao i danas, i u ovom stoljeću koje je i samo obilježeno ekstremima.

Vrijedi doći i upoznati ovog velikog dramatičara i romanopisca čvrstih stavova, s kojim će se voditi razgovor ne samo o ovom romanu, nego i o njegovom dramskom opusu, o književnoj angažiranosti i utjecaju politike na književnost te o nekim aktualnim pitanjima hrvatske dramske i prozne književnosti.

Kao i uvijek u Bookvici, najsretnijeg posjetitelja ili posjetiteljicu očekuje knjiga na dar.


Bookvicu podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

 

KRATKA BIOGRAFIJA AUTORA:

Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948.) diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je suosnivač i dugogodišnji urednik kazališnog časopisa Prolog. Aktivan u različitim žanrovima. Prozu objavljuje od 1966. Od 1969. godine djeluje kao dramatičar, pišući dramske tekstove kontinuirano, što se ne može reći i za izvođenja. Prevođen i igran u inozemstvu.

 Knjige:
 - Kamov, 1978. i 1987.
- Hrvatski Faust, 1981. i 1988. Njemačka izdanja 1986. i 1993.
 - Glasi iz dubrave, 1986.
 - Radosna apokalipsa 1988.
 - Utjeha sjevernih mora, 1996.
 - Knjiga o sitnom, 1996.
- Kardinalna greška, Opasne veze I., 1999.
- La dépouille du serpent, 2002.
 - Nevjesta od vjetra, 2003.
 - Umrijeti pod zvijezdom, Opasne veze II., 2005.
 - Izabrana djela, 9 knjiga, Prometej, Zagreb:
 I. kolo 2005.; II. kolo 2006.; III. kolo 2007.

 Kola su planirana u žanrovski uzev uvijek istoj razdiobi:
 knjiga drama, knjiga proze, knjiga eseja.
 - 505 sa crtom (Profil International, Zagreb 2007.)

 Prvo kolo:
 - Smrtopis (drame), 2005.
 - Knjiga o sitnom (proza), 2005.
 - Kaspariana (eseji), 2005.

 Drugo kolo:
- Početnica za melankolike, 2006.
 - Bosanske drame,2006 .
 - Radosna apokalipsa, teatrologija 2006.

Treće kolo:
- San o mostu (eseji), 2007.
- Neka gospođica B. (drame), 2007.
- Faustova oklada (drame) bibliografija, biografija, 2007.

- “Kosti u kamenu”, časopis “Kazalište”, 37/38, 2009.

- Morendo, roman, Profil International, Zagreb, 2011.

- Doba mjedi, roman, TIM Press, Zagreb, 2015.

 

O „Dobu mjedi“, iz recenzija:
 

Napisavši sjajan roman, izvjesno jedan od najboljih u novijoj povijesti hrvatske književnosti, pokušao se riješiti naslaga teškog i opterećujućeg nasljeđa, ali je tim iskustvom ujedno i nas obogatio novim spoznajama koje nisu ugodne. Međutim, one nas u svakom slučaju, ako si damo truda i pročitamo ga, mogu (možda) učiniti boljim ljudima.

Jaroslav Pecnik, Novi list 


Njegov roman izranja iz legende i iz legendarne prošlosti, višestruko interpretirane i nadinterpretirane obiteljske priče, da bi se vrlo brzo preobrazio u vrlo stvarnu, tvrdu i surovu istinu dvadesetog stoljeća. (...)
Ovo je, bez ikakve sumnje, najvažniji roman hrvatske književnosti u posljedenjih nekoliko godina. 

Miljenko Jergović, Jutarnji list

 

Doba mjedi je jaka knjiga koja zahtijeva koncentriranog čitatelja, spremnog da zastane nad pripovjednim rečenicama koje su zapravo filozofske misli, autorske sentence, senzibilnog čitatelja koji će prepoznati poetska mjesta i koji pristaje na nemogućnost jednostavnog i jednosmjernog tumačenja. Ukratko, Doba mjedi je ozbiljna, čvrsta i vrlo osjetljiva knjiga. (...)
Za čitatelje, koji htjeli ili ne htjeli, poznaju 20. stoljeće kao doba ekstrema, Šnajderovo Doba mjedi jest i mjedeno doba i trajnije od mjedi. To je spisateljsko svjedočanstvo kako je moguće pisati nakon Auschwitza. Teško i neizvjesno. Ali neizbježno i uvijek osobno.

Andrea Zlatar Violić, Booksa.hr

 

Doba mjedi, doba zmije koju je Mojsije načinio prema naredbi Boga, doba je odsutnog Boga; doba ideje u koju se mora vjerovati i vrijeme obožavanja mjedenih kumira. A u tom dobu počinjuju se najgori užasi. (...)
Šnajderu je za „Doba mjedi“ bio potreban „cijeli život“. Ne zato jer je sudbina Volksdeutschera politički osjetljiva tema. Dapače, to je odavno prestala biti. Već zato što je „Doba mjedi“ ono što se uobičava nazvati testamentom, oporučnim roman. 

Dragan Jurak, Moderna vremena