14. srpnja započinje 61. Splitsko ljeto

61. Splitsko ljeto započet će 14. srpnja u Splitu premijerom opere Samson i Dalila Camille Saint-Saënsa na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u izvedbi Opere HNK Split. Uvod u otvaranje bit će program nazvan Šušur prid Teatron u kojem će nastupiti  Glumački bend Splitskog ljeta, te solisti Drame, Baleta i Opere splitskog Kazališta. Tijekom sljedeća 32 festivalska dana, sve do 14. kolovoza domaći i gostujući umjetnici i ansambli nastupit će na 19 lokacija u 52 izvedbe 31-og naslova opernih, dramskih, plesnih predstava, koncerata, musicala, te izložbi. Pored brojnih gostovanja i repriznih naslova, na programu su i po jedna operna, dramska i baletna premijera.

Operni festivalski naslovi su Samson i Dalila, Aida i Ero s onoga svijeta. Izvedbama Samsona i Dalile ravnat će maestro Ivo Lipanović, redatelj je Krešimir Dolenčić, a protagonisti su prvakinja splitske Opere Terezia Kusanović i talijanski tenor Leonardo Caimi u naslovnim ulogama. Amblematska Verdijeva Aida na Peristilu prošle je godine premijerno izvedena u režiji Dražena Siriščevića, a ovog će Ljeta dvjema izvedbama ravnati maestro Gianluca Martinenghi. Gotovčev Ero s onoga svijeta, najizvođenija je i u svijetu najpoznatija hrvatska opera koja će ponovno biti uprizorena na svom izvorištu, autentičnoj lokaciji kraj Česme u Vrlici.

U dramskom programu premijerno će biti postavljen autorski projekt Olje Lozice Nevidljivi grad, kazališni je triptih koji će pokušati ocrtati i rekonstruirati duh splitskog težačkog kvarta Lučac. Na Sustipanu će Smij i suze starega Splita nastaviti svoj scenski život u već petoj festivalskoj sezoni. Pored te dvije domaće produkcije na festivalu će gostovati Glumačka družina Histrion s Ne plaćamo, ne plaćamo, Kazalište Moruzgva s predstavom Mobitel, Studentski teatar Lero iz Dubrovnika s Vjerenicama, Kazalište Planet Art i Teatar Exit izvest će predstavu Plemena, a Teatar Rugantino ThisCasting, dok Montažstroj i ZKM na Splitsko ljeto dolaze s predstavom A gdje je revolucija, stoko?

Svojevrsni hrvatski kazališni hit, musical Srce na sceni Zbora i Dramske skupine udruge osoba s cerebralnom paralizom SRCE popisu festivala i pozornica na kojima su nastupali pridodat će Splitsko ljeto i Peristil.

Baletne večeri na Sustipanu i ove je godine naziv većeg dijela plesnog programa Festivala. Najznačajniji naslov svakako je praizvedba plesne predstave 5 do 12 koju ugledni makedonski koreograf bogate međunarodne karijere Igor Kirov postavlja s ansamblom Baleta HNK Split, a kao gostujuća na sceni Multimedijalnog kulturnog centra nastupit će predstava Istovremeno drugi nastala u koprodukciji Emanata iz Ljubljane, INK Pula i ljubljanskog Cankarjeva doma. Omiljene predstave splitskog Baleta Tramvaj zvan čežnja te Bolero i Carmen s kazališne će pozornice preseliti na onu sustipansku.

Koncertni festivalski program bogat je brojem, ali i kvalitetom planiranih izvedbi, kao i njiihovom stilskom raznolikošću. Od gala-koncerta opernih arija u čast velikom tenoru Mariju del Monacu u povodu stote obljetnice njegova rođenja, preko nastupa najglasovitijeg svjetskog big-banda Glenn Miller Orchestra, do onih komornijih poput zajedničkog nastupa čelistice Kajane Pačko i gitariste Petrita Çekua, onog Ane Domančić i Vesne Podrug, vokalnog recitala Cynthije Hansell Bakić, ansambla Balkan Connection Brass i Zagrebačkih solista. Bit će tu i stilskih iskoraka u gypsy jazz Rosenberg Jazz Trija, muzicirat će i Matija Dedić, ali i Mostar Sevdah Reunion, a gotovo kultni splitski blues band Otprilike Ovako obilježit će svoju značajnu obljetnicu koncertom na kojem će im gost biti muški zbor Brodosplit.

Likovni program 61. Splitskog ljeta čine izložbe poput one nazvane Flogiston značajnih imena svjetske i domaće suvremene likovne scene, one Gérarda Titus-Carmela, te u suradnji sa splitskim Foto-klubom, stalnim partnerom Splitskog ljeta i izložbe najboljih hrvatskih novinskih fotografija, te one posvećene obljetnici tragičnih događaja u Hirošimi i Nagasakiju u Galeriji fotografije, najpopularnijem splitskom izložbenom prostoru.