3. izdanje Bokun festivala održat će se 12. rujna

Treći Bokun festivala, festival nijemog filma i drugih osjetila, održat će se u subotu 12. rujna 2020. godine s početkom u 19 sati i 30 minuta u parku Malarija u staroj gradskoj jezgri Trogira. Uz slogan "Kultura narodu" festival je posvećen američkom komičaru nijemog filma Busteru Keatonu ( 1895 – 1966). Iako zbog epidemiološke te financijske situacije festival traje samo jedan, a ne dva dana i time bi se moglo reći da je to njegovo skromno izdanje, prema programu i umjetnicima koji su ga vjerno podržali, ovogodišnji Bokun kvalitetom nimalo ne zaostaje od prethodnih. Za to su zaslužni naši suradnici, prijatelji festivala: DJ Damir Duplančić Dupli, skladatelj glazbe za nijemi film prof. Mitja Reichenberg, saksofonist i skladatelj prof. Deni Pjanić, glumac i pantomimičar prof. Alen Čelić.

Važno je istaknuti, da tijekom rujna Bokun festivala  Trogir pretvara u grad nijemog filma. Naime, uz odobrenje Konzervatorskog odjela u Trogiru na čelu s pročelnicom Jasnom Popović, obitelji Hamzai i Grada Trogira, na istočnom pročelju najstarije romaničke kuće na Radovanovom trgu u staroj UNESCO – ovoj jezgri, postavljena je privremena umjetnička instalacija na temu festivala. Na starom jedru jedrilice dimenzija 5,5 x 3,75 metara grafiter Dino Vejnović naslikao je lik Bustera Keatona.

Buster Keaton pravog imena Joseph Frank Keaton bio je velika zvijezda nijemog filma dvadesetih godina prošloga stoljeća. Svestrani umjetnik, glumac, komičar redatelj, scenarist, producent, kaskader ljubiteljima nijemog filma ostavio je brojna vrijedna filmska djela koja su zanimljiva, proučavaju se te prikazuju i desetljećima nakon njegove smrti.

Sto godina od prvog prikazivanja Keatonovim kratkim filmom "One Week" otvorit ćemo Bokun festivala.  Bio je to prvi film koji je redatelj samostalno snimio te je postigao veliki uspjeh zbog tada neviđenih gegova. "One Week" spada u tzv. velike nijeme filmove. Naime, 2008. godine kao kulturno, povijesna, umjetnička vrijednost, uvršten je u Američki nacionalni filmski registar.

Drugi film u kojem će trogirska publika moći uživati je "The Goat". Buster se ondje ponovno pojavljuje uz glumačkog partnera Joea Robertsa. Sto i devedeset i jedan centimetar visoki Joe i 23 centimetara niži Buster već su svojim pojavama publici bili smiješni.

Glumac koji je zbog izraza lica bez emocija od publike zaslužio nadimak "Veliko kameno lice"od najranijeg je djetinjstva imao bogat umjetnički život. S roditeljima Myrom i Joeom od treće godine nastupa u vodvilju "The three Keatons". Majka je svirala saksofon, dok su tata i sin izvodili točke. Njihove predstave su često osuđivane zbog okrutnost, ali i zabrane da djeca sudjeluju u vodvilju. Naime, tijekom nastupa Joe je sina imenjaka bacao u kulise, no dječak se nikada nije ozlijeđivao. Nadimak Buster (frend, pajdo, buraz, nesretnik) nadjenuo mu je obiteljski prijatelj nakon što je kao beba pao niz strme stepenice te nije dobio ni modricu. Otac Joe karijeru je započeo uz slavnog iluzionista Harryja Houdinija.

Glazbu za oba filma skladat će i odsvirati pianist Mitja Reichenberg koji je organizatore festivala nadahnuo da se bave Keatonovim radom.

I ove godine surađujemo sa saksofonistom Denijem Pjanićem trogirskoj publici poznatom po prošlogodišnjoj izbedbi glazbe Ive Tijardovića. Budući da je i Busterova majka bila saksofonistica, zvuk tog glazbala bit će odličan početak večereri nijemog filma.

Ne odustajemo ni od obaveznih mimskih etida naravno na temu Keatanovog stvaralaštva koje će ove godine izvesti glumci Donat Zeko i Zdravko Vukelić.

Trogirski kipar Tonći Crnović i ove će godine tijekom večeri slikati inspiriran nijemim filmom.

Nakon filmskog programa uz odabir najljepših nota swinga i jazza opuštat će nas Damir Duplančić Dupli – Izgubljena generacija.

Za vizualni identitet i plakat ponovno je zadužen Toni Košćina.

Platno i projektor posudit će nam prijatelj Bokun festivala Festival mediteranskog filma Split. Ksenija Ninić i Denise Barada rasvjetu.

 

Suvenirnica, moći će se poslati razglednica s festivala.

 

Nakon program gledatelji će moći uživati u pivu šibenske craft pivovare 022.

 

Bokun festivala je nastao je 2018. godine prema ideji umjetničke ravnateljice festivala Ivane Orešić iz Udruge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje "Gozba", da se građanima Trogira ponudi dašak kulture i izvan turističke sezone, odnosno da grad pod zaštitom UNESCO – a dobije predznak urbane sredine kakav zaslužuje. Festival ima podršku grada i turističke zajednice.  Organizacijskom timu koji priprema festival glavni je cilj mijenjati svijest ljudi, da kultura mora biti besplatna, dostupna svima, a ne samo pristupačna tzv. elitnim skupinama koje si je zbog financijske sigurnosti mogu priuštiti. Na taj način društvo napreduje, jer potiče kreativce na rad i promjene. Iznimno nam je drago, da Bokun festivala pohode i mlađe generacije.

Korona mjere pridržavane uputama Stožera civilne zaštite:

- popis posjetitelja na ulazu

- dovoljno dezinfekcijskih sredstava

- poštivanje propisanih razmaka u gledalištu prema uputama Stožera civilne zaštite

 

Druge godine tema Bokun festivala bit će umjetnost Fride Kahlo i Dušana Vukotića. Najavljujemo velike suradnje s Muzejom suvremene umjetnosti, Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafest Zagreb, Meksičkom ambasadom u Budimpešti.

Program Bokun festivala i ove će godine biti besplatan, dostupan svima uz slogan: Kultura narodu!