34. Omiško kulturno ljeto: Noć sevdaha uz Božu Vreću i Petra Čulića

Božo Vrećo i Petar Čulić nastupaju na 34.Omiškom kulturnom ljetu u srijedu, 26. srpnja u 21 sat na platou iza Gradske knjižnice Omiš.

Ulaznice po cijeni od 10 EUR možete kupiti OVDJE.

"Umjetnik anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca", slika je Bože Vreće, onako kako ga slavni New York Times opisuje.

Izvrsnog izvođača, autora i kompozitora sevdalinke, poznate tradicionalne, srceparajuće ljubavne lirike iz Bosne i Hercegovine vidi kao sinonim potpune slobode.
Nakon što se preko 50 godina niko nije usuđivao unijeti promjene u postojeći sevdah i zapisati novi tekst po uzoru na stare stoljetne tekstove,  Božo Vrećo se među muzičkim pionirima novije generacije istakao kao najinteresantniji i najpoznatiji interpretator i kantautor skorijeg vremena.

Ovaj lirski tenor sa ogromnim vokalnim rasponom izaziva sa svojim neobičnim kastrato glasom i vizualnim identitetom oluje entuzijazma i inspiracije kod svoje publike. Dokaz o tome su rasprodane poznate koncertne hale, pozorišne sale, te sakralni objekti u kojima nastupa širom Europe i svijeta.

Po završetku fakulteta arheologije na fakultetu u Beogradu, kojeg okončava sa zvanjem magistra, Božo Vrećo, rođeni Fočak, se odlučuje za novi početak, u kom muzika preuzima cijeli njegov život, postaje misija i jedini cilj, te se seli u Sarajevo, centar sevdaha i u kratkom periodu osvaja srca svojim glasom.

Sa svojim prvim sarajevskim bendom “Halka” objavljuje 2 albuma, “Halka” i “O ljubavi”.
Ubrzo se upućuje putem solo karijere i izdaje svoj sopstveni album “Moj sevdah”, na kom je, pored interpretacija poznatih sevdalinki i njegova prva autorska kompozicija “Lejlija”, pjesma posvećena njegovoj voljenoj majci. “Lejlija” doživljava neviđeni uspjeh i postavlja standard i njegov prepoznatljiv pečat u pisanju i interpretiranju autorske sevdah muzike, što ga inspiriše u nastavku stvaranja posve nove ljubavne poezije, opjevane na njegovom četvrtom, dosad najtiražnijem albumu “Pandora”, izdatom u Briselu, Belgija.
Njegov peti album “Melek” objavljen je u julu 2018. godine, a šesti “Lacrimae” zajedno sa Edinom Karamazovim u septembru 2020, oba izdata u saradnji sa Croatia Records.
Božina a capella izvedba je iskustvo, koje sve, koji ga slušaju, ostavlja bez daha.

Za kratki dokumentarni film “Maldita – a love song to Sarajevo” dodijeljena mu je 2023.godine prestižna španska nagrada Goya.
Literarni prvenac umjetnika je “Mila”, knjiga, koja je dobila naziv po Božinoj majci, autobiografski je lirski roman, napisan u formi dnevnika, u kojem kroz prozne i poetske zapise o odrastanju, porodici, sevdahu i umjetnosti, dominiraju emocije.
Interesantno je, da njegovo prezime Vrećo izvorno potiče iz Italije i nastalo je od naziva “Vreggio”.
Božo Vrećo je i  muškarac i žena, a ta dualnost se može vidjeti u svim segmentima njegovog stvaranja, toga što jeste i osjeća i razmišljanja u širem smislu.
Božo Vrećo živi i radi u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Petar Čulić jedan je od najboljih predstavnika mlađe hrvatske generacije gitarista. Magistrirao je gitaru 2008. na Umjetničkoj akademiji u Splitu, te školovanje nastavio u Njemačkoj i Engleskoj. Dobitnik je niza nagrada na domaćim i međunarodnim gitarističkim natjecanjima. Solistički, kao i član komornih sastava, nastupa diljem Hrvatske i u svijetu. 

FOTO: Maja Prgomet