Peti festival mediteranskog filma Split

Svima u Splitu i okolici već dobro znani Festival mediteranskog filma Split će svoj prvi jubilej  tj. peto izdanje proslaviti ovog petka u 21.30 sati vrlo originalno, u pijesku plaže Bačvice besplatnom projekcijom pustolovnog klasika „Goubbiah“, kojeg je francusko-talijanska produkcija prije više od pola stoljeća snimala na Braču, podbiokovlju i u Hercegovini, dok je službeno otvaranje festivala zakazano za subotu u 21.30 kada ćemo u već standardnom ljetnom kinu „Bačvice“ moći pogledati libanonski film „A gdje sada?“.

Već od nedjelje kreće cjelodnevni program i radionice koje će trajati sve do 9. lipnja, a detalji o projekcijama, rezervacijama i cijenama ulaznica mogu se pronaći na fmfs.hr ili u programskoj knjižici, pravom malom festivalskom blagu.

Novost koju od ove godine uvodi FMFS su "Filmske ćakule posli plaže" na kojima će zainteresirani građani svakog dana u 18 sati u Villi Rosina moći popričati s gostima koji u Split dolaze osobno predstaviti svoje filmove. Prve ćakule na festivalu bit će s redateljima Davideom Manulijem i Yorgosom Lanthimosom, glumicama Ariane Labed i Zanom Marjanović, producentom Klausom Maeckom te s domaćim autorima Silviom Mirošničenkom, Željkom Sukovom, Danom Budisavljević i Igorom Bezinović.

Žiri koji će ove godine dodijeliti 'Udicu' za najbolji dugometražni film je u sastavu: njemački poducent Klaus Maeck, nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak i povjesničar filma Daniel Rafaelić. Tu su i dva žirija za kratke filmove. Najbolje u međunarodnima će birati Splićani koji su pomogli da se FMFS pokrene: koordinatorica programa splitskog MKC-a Tamara Visković te filmski kritičari Jurica Pavičić i Marko Njegić, a domaće najbolje će birati prijatelji festivala od njegova početka; novinarka Sandra Rančić, svestrani Oliver Sertić i filmski kritičar Vladan Petković.

U sklopu Filminkubatora, edukativnog djela FMFS-a, bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović, koja se proslavila ulogom u filmu “U zemlji krvi i meda” Angeline Jolie, vodit će radionicu zatvorenog tipa za studente glume, dok se svi zainteresirani mogu prijaviti na radionicu video aktivizma Olivera Sertića, te radionicu Zvonimira Kontreca i Ane Teklerović na kojoj će se učiti kako brendirati grad.

I ove godine besplatne projekcije za sve zainteresirane građane će biti u kinoteci Zlatna vrata, a prikazivat će se dva programa kratkih filmova u 17 sati, te za glazbeni dokumentarci (Partibrejkersi, Bijelo dugme, Maksim Mrvica, Astralis...) u 18 sati.

Ovogodišnje fešte poslije večernjih projekcija u ljetnom kinu “Bačvice” donose posebne poslastice jer će svoje najavne partije održati festivali Terraneo i EXIT, a uz još niz DJ-a, pažnju će sigurno plijeniti i okršaj hrvatskih i irskih glazbenih uspješnica koji će se dogoditi nakon zatvaranja festivala, u noći uoči utakmice te dvije nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu.

Kao i svake godine, za svakoga po nešto dovoljan je razlog da pronađete upravo nešto za sebe i posjetite festival. Garancija dobrog provoda i ugodnog druženja već se podrazumijeva!

Najava besplatne projekcije

Prvi put u Splitu filmsko platno je na plaži Bačvice. Film „Goubbiah“ redatelja Roberta Darenea snimljen je 1956. godine, a u sat i pol koliko traje izmjenjuju se scene Pučišća, podbiokovskih mjesta i Hercegovine. Pustolovna priča filma vrti se oko zaljubljenog kipara i lijepe ciganke, no sretan završetak ove ljubavi pokušava onemogućiti otac djevojke jer ju je već obećao drugom muškarcu. Glavnu ulogu u ovom gotovo pa zaboravljenom raritetu tumači najveća zvijezda francuskog filma pedesetih Jean Marais. Selektor filma na plaži je član našeg žirija Daniel Rafaelić, a projekcija se organizira u suradnji s Pučiškim Filmskim Večerima.