5. Festival neobičnih obitelji kreće sutra

Peto izdanje festivala suvremenog cirkusa “Festival neobičnih obitelji” u organizaciji splitske skupine ROOM 100, održat će se od 24. do 26. svibnja!

Nakon prošlogodišnje megalomanske edicije sa 20 izvedbi, 50 umjetnika i 120 cirkuskih organizatora iz 30 zemalja, ove godine Festival se vraća u svoje standardne gabarite. Ali se ne prestaje mijenjati i rasti tako da će ova festivalska godina biti obilježena jakom suradnjom s ustanovama u kulturi. Festival zatvaramo predstavom “The Green” finskog umjetnika Kalle Nio, jednog od pionira cirkuskog žanra nove magije, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Ova izvedba je ujedno i prvi ulazak suvremenog cirkusa u jednu od nacionalnih kazališnih kuća u Hrvatskoj! Ova će suradnja dati izniman zamah i doprinos vidljivosti i brendiranju suvremenog cirkusa kao jednakovrijedne i visokokvalitetne vrste izvedbene umjetnosti, ne samo u Hrvatskoj nego i regiji.

5 predstava suvremenog cirkusa, 2 koncerta, 2 filmske projekcije i 2 radionice suvremenih cirkuskih vještina čine ovogodišnji festival. Kao i dosada, kroz programsku selekciju umjetnička voditeljica Festivala Antonia Kuzmanić vodila se idejom o festivalu koji prezentira nove predstave koje su visokokvalitetne i inovativne, o festivalu koji izmješta suvremeni cirkus izvan okvira nezavisne kulture – u neke nove prostore i o interdisciplinarnom programu koji i kroz medij filma i glazbe dolazi do nove publike.

Samo otvaranje Festivala održat će se u Ljetnom kinu Bačvice 24. Svibnja gdje će lauretkinja circusnext programa Alice Rende izvesti svoju nagrađivanu predstavu "Fora" koja se izvodi u kutiji dimenzija 70 cm x 70 cm.

Zatim će zagrebačka Cirkorama izvesti posljednji dio svoje trilogije "Horror House Project: Zodiac - Krug malih životinja", a večer ćemo zaokružiti glazbenim performansom japanskog dvojca "Usaginingen"!

Drugi dan smo u Domu mladih gdje će španjolski dvojac Le Petite Victoria Cen izvesti predstavu "Oprosti ako te predstavljam kao da te ne poznajem" koja je proglašena za najbolju suvremenu cirkusku predstavu u Španjolskoj u 2023. godini od strane Akademije za izvedbene umjetnosti. Nakon predstave, na Trokutu (novouređenoj terasi Doma mladih) instrumentalni LHD predstavit će svoj album "Off The Grid". Radi se o koncertu bivših članova The Bambi Molestersa za koji je pušteno u prodaju samo 100 ulaznica.

Ovogodišnje izdanje festivala posebno je po tome što po prvi put u Hrvatskoj suvremeni cirkus ulazi u program jedne nacionalne kazalište kuće! Zatvaranje festivala održat će se 26. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split gdje će finski pionir nove magije Kalle Nio izvesti svoju predstavu "The Green".

U popratnom programu festivala, katalonska umjetnica Maria Palma 24. svibnja održat će predavanje o novoj cirkuskoj disciplini “apnea cirkus” i radionicu akrobatike na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a Alice Rende dvodnevnu radionicu “Fleksibilnost u istraživanju pokreta” 25. I 26. svibnja u AntiGravity Fitness Studiju.

U predfestivalskom programu, 20. svibnja u Gradskom kazalištu mladih Split Ratko Bokić izvest će svoju radiofoničnu predstavu suvremenog cirkusa “Projekt 4,28 km/h”, a 22. svibnja u Kinoteci Zlatna vrata prikazat će se dokumentarni film “Thinking Circus” koji je svoju svjetsku premijeru imao prije nekoliko dana u Kolnu.

Čitavi program festivala možete pronaći na webu: https://peculiarfamilies.org/ I društvenim mrežama https://www.facebook.com/PeculiarFamiliesFestival/, https://www.instagram.com/peculiarfamiliesfestival/ .

Ulaznice za program u petak i subotu dostupne su u online WEBshopu, na mjestu izvedbe sat vremena prije početka predstave/koncerta te u festivalskom uredu u Prostoru (Plančićeva 2, od 20. do 25.5. od 9:00 do 17:00). Ulaznice za The Green dostupne su preko WEBshopa HNK Split ili na blagajni kazališta. Ulaznice za Projekt 4,28 km/h dostupne su preko WEBshopa Gradskog kazališta mladih Split ili na blagajni kazališta.

Festival nosi naziv „Festival neobičnih obitelji“ referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost je puno više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter transdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad, nego i život cirkuskih umjetnika. Iz tih razloga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj ovog festivala je stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i pozornice, obitelji kao zajednice i nužnosti. Granice tijela i uma zajedničke su svima, cirkuski umjetnic samo pretvaraju te granice u kreativni proces izražavajući kroz njih metafore svakodnevnog života.

Različite programske aktivnosti festivala financijski podržavaju Europska komisija – Kreativna Europa, circusnext platform, Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija RH, Teatroskop (Alice Rende), EFFEA - European Festivals Fund for Emerging Artists, Teatroskopa (Maria Palma), Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja (Ratko Bokić), Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba (Ratko Bokić, Cirkorama), Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Split I Turistička zajednica grada Splita.