5. MAGfestival komorne glazbe

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića za 10 dana održat će se jubilarni, peti festival komorne glazbe, MAGfestival. Festival se održava u  svečanoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, jedinstvenoj takve vrste u Hrvatskoj te nudi spoj glazbenog i likovnog doživljaja, što ga čini privlačnim za široki krug ljubitelja umjetnosti. Organizatori festivala su Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG), osnovana 2010. godine iz želje za udruživanjem velikog broja mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita i Muzej grada Splita.

U 4 godine djelovanja Udruge MAG održana su četiri MAG festivala komorne glazbe i četiri koncertne sezone s ukupno 40 koncerata, što predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao. To su uz stalnu publiku prepoznale i nadležne institucije pa djelovanje Udruge MAG od samog početka financijski potpomaže Grad Split, Županija Splitsko – dalmatinska i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a Udruga MAG dobitnik je i Posebne nagrade za umjetnost koju dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija. Također, i sam predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović dao je podršku djelovanju Udruge, što je rezultiralo humanitarnim koncertom „Koncert s Predsjednikom“ u organizaciji Udruge MAG u prosincu 2012. godine, kao i visokim pokroviteljstvom ovogodišnjeg MAGfestivala.

Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju (cca. 130 slušatelja po koncertu) te brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Ove godine na festivalu će se kroz pet koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Izvest će se djela hrvatskih skladatelja uključujući i jednu praizvedbu nastalu po narudžbi za ovogodišnji MAGfestival. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita počevši od ponedjeljka 25. kolovoza.

PROGRAM 5. MAG FESTIVALA

Četvrtak (28.08.) – otvaranje 5. MAGfestivala

Simply Brass Quintet
Čast da otvori 5. MAGfestival pripast će Simply Brass Quintetu - jednom od najboljih brass sastava na ovim prostorima. Nastupao je u Hrvatskoj, diljem Europe te u SAD-u i proizveo je djela inozemnih i hrvatskih skladatelja izvorno napisana za ovu vrstu sastava.

Subota (30.08.)

Festivalski ansambli sastavljeni od članova Udruge MAG i gostiju
Na drugoj festivalskoj večeri nastupit će Festivalski ansambli sastavljeni od članova udruge MAG i gostiju. Mladi glazbenici izvest će program sastavljen od skladbi skladatelja koju su djelovali u 20. stoljeću.

Utorak (02.09.)

Alegrias Guitar Trio (Njemačka)
Na trećoj festivalskoj večeri nastupit će gitaristički trio iz Njemačke Alegrias Guitar Trio sastavljen od nagrađivanih i međunarodno priznatih gitarista.

Četvrtak (04.09.)

Kalamos Reed Quintet
Čast nam je istaknuti kako ove godine na festivalu nastupa Kalamos Reed Quintet. Riječ je o ansamblu sastavljenom od puhačkih instrumenata koji koriste jezičak (pisak): oboa, klarinet, saksofon, bas klarinet i fagot. Časopis Times ovaj tip ansambla nazvao je "najboljim novim glazbenim formatom na svijetu".

Subota (06.09.)

Gudački kvartet Porin
Festival će zatvoriti Gudački kvartet Porin, jedan od ponajboljih i najznačajnijih hrvatskih komornih sastava.