8. splitska konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon

Godinu dana od prethodnog izdanja, nakon najave i odgode uslijed više sile iz srpnja ove godine, ovaj vikend (od 28. do 30. listopada 2022.) konvencija se u cijelosti održava virtualno na platformi Discord iz prostorija Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Kao i uvijek, konvencija se sastoji od šarolikog edukativnog i zabavnog programa. Posebni gost ove godine je Saša Ban, redatelj i koscenarist strukovno nagrađene dokumentarne serije Betonski spavači, koji predstavlja dosadašnji rad na istoj, ali će i najaviti novu sezonu ove zanimljive serije. Počasni gosti ove godine su mlada i višestruko nagrađivana spisateljica Sara Kopeczky Bajić (živi i radi u Splitu, a objavila je zbirke priča U potrazi za jugom i Više ne znam tko si,  zbirku pjesama Kamen, školjka, papir te knjigu za djecu Priče iz Drugozemske) koja je, osim predstavljanja upravo tiskanih Priča, održala radionicu pisanja za mlade i one koji se tako osjećaju te akademski istraživač, novinar, prevoditelj i autor dr.sc. Emad el-din Aysha (živi i radi u Kairu, autor SF antologije na arapskom te koautor upravo tiskane knjige  Arab and Muslims Science Fiction: Critical Essays) koji će na konvenciji održati dva predavanja: "Egypt in Translation: SF, Antiquity and Metaphorical Communication" (zajedno dr.sc. Olom Elaboudy – egiptologinjom i predavačicom na odsjeku arheologije, Arheološkog fakulteta Sveučilišta u Kairu), te  "Post-apocalypse, Egyptian style: A Future informed by the Past" (pridružit će mu se Ahmed Salah Al-Mahdi - YA autor, prevoditelj, grafički umjetnik; i autor knjige Malaz, Crna zima). Vjerujemo kako je FantaSTikon prva hrvatska konvencija ikad koja će ugostiti čak troje gostiju iz Egipta.

Povodom 25. obljetnice Fallouta, dr.sc. Josip Ćirić će nam predstaviti ovaj post-apokaliptični serijal igara, povodom 25. obljetnice Harry Pottera Katarina Sovulj, a na još neke podsjetit će nas Romana Jadrijević Lozančić. U kategoriji prirodoznanstvenih predavanja aktualnu situaciju sa širenjem svemira predstavio nam je Dalibor Perković.  Ljubitelji književnosti će pronaći bliske im teme kroz predavanje uredništva Morine kutije na temu Sudi knjigu po koricama, okrugli stol Dalibora Perkovića na temu domaće fantastike, predstavljanje novih natječaja Refesticona koje će održati Dragić Rabrenović, razmatranje bajke ''Kuma smrt'' i njenih i danas aktualnih tema u svjetlu antropozofske duhovne spoznaje koje će održati Snježanka Jadrijević te predstavljanja novih izdanja Hangara 7 i splitskog književnog kluba Pisci za pisce.

Naravno, na FantaSTikonu publiku (uvijek željnu inkvizicije, tu i tamo i poneke nagrade) očekuje i niz kvizova, uz već standardni veliki Geek Trivia Quiz (ove godine u Another Online Edition format), ove su godine pripremili još tri i to na temu Buffy (ipak je i njoj 25. obljetnica!), Egipta te post-apokalipse.

Nestrpljive igrače očekuju Nove rane, stara krv (Dark Heresy 2E avantura),  turnir u igri Heroes (of Might and Magic) III, turnir u misterioznoj igri na platformi Boardgame Arena, šahovski turnir te interaktivni panel o TTRPG igrama - "The GM Experience".

Uredništvo 4. fantastikonovske zbirke priča Datoteke iz Knjige mrtvih, koju izdaje Udruga F&ST u sklopu FantaSTikona, predstavit će autore i priče te proglasiti dobitnika 4. nagrade FantaST, kao i najaviti temu 5. zbirke.

 

Od ostalih zanimljivosti tu su jedan vrlo poseban mačji cosplay te predavanje Erika Lončara Veličanstvena laž u filmu Soylent Green.

Uvijek zahvalni volonterima, organizatori konvencija održali su sinoć okrugli stol upravo na temu Kamo su nestali volonteri? a FantaSTikon će predstaviti i konvencije na koje možda/vjerojatno/sigurno niste stigli…

Cijeli program možete pronaći na http://fantastikon.com/program/, a ostale informacije o konvenciji su dostupne na našim mrežnim stranicama (http://fantastikon.com/) i društvenim mrežama Facebook (https://www.facebook.com/fantastikon) i Instagram (https://www.instagram.com/fantastikon_fist/?hl=en).