80. godišnjica smrti profesora Umberta Giromette - izložba fotografija, predmeta i arhivske građe u GKMM

HPD Mosor i  Fotoklub Split u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića povodom obilježavanja 80. godišnjice smrti prof. Umberta Giromette organiziraju izložbu fotografija, predmeta i arhivske građe koja će se otvoriti u ponedjeljak, 6. svibnja u 19:30 u GKMM (Ulica slobode 2).

Umberto Girometta rođen je Splitu 16. srpnja 1883. Nakon završene srednje škole u Splitu upisao je studij prirodopisa u Beču. Studijski boravak u Beču te brojni kontakti nesumnjivo su utjecali na razvoj njegove sklonosti prema prirodi, ali mu i pružili širinu sagledavanja prirode i njezine prezentacije. Girometta se nakon završenog studija 1908. zaposlio na Realnoj gimnaziji u Splitu, gdje je proveo cijeli svoj radni vijek. Predavao je fiziku, geografiju i prirodopis. Posebna njegova edukativna uloga među mladima bila je razvijanje interesa prema planinarstvu i speleologiji. Osim što je pisao priručnike za nastavu, objavljivao je i brojne članke o svojim istraživanjima i putovanjima, u različitim časopisima: Hrvatski planinar, Novo doba, Novi list, Ribar, Jadranska straža, Jugoslavija, Jadranski dnevnik, Jugoslavenski turizam, Novosti, Glasnik geografskog društva (Beograd) i drugima. Bio je suosnivač različitih društva (planinarsko društvo HPD-a Mosor i HPD-a Biokovo) te upravitelj i kustos Gradskog prirodoslovnog muzeja u Splitu, od 1924. do iznenadne smrti.

Na njegov poticaj, u suradnji sa R. Bujasom, u Splitu je 1927. osnovana Sekcija za istraživanje kraških pojava, danas Speleološki odsjek HPD-a Mosor.

S Jurjem Božićevićem suosnivač je i Fotokluba Split, osnovanog 26. travnja 1911. koji u kontinuitetu djeluje više od stoljeća.

Budući da je u spilji Vranjači pod Mosorom pronašao dotad nepoznatu vrstu pauka, koja je po njemu i nazvana (Stalita Giromettai), svrstava se među pionire entomoloških istraživanja u Hrvatskoj. Svoje spoznaje i doživljaje s brojnih planinarskih putovanja po Hrvatskoj želio je podijeliti sa širom javnosti pa je držao brojna predavanja.

Prof. Girometta je pokretač brojnih kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija i zasigurno jedna od najvažnijih figura Splita u prvoj polovici 20. stoljeća.

Umro je u Splitu 27. travnja 1939. na Marjanu.