Adela Jušić izlaže u galeriji Praktika

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, u Domu mladihu Splitu, Ulica slobode 28, 19. svibnja u 19 sati otvara se izložba Adele Jušić naziva Eto nam žena. Izložba je otvorena do 25. svibnja te se može razgledati radnim danom od 18 do 21 sat. Predavanje će se održati prije same izložbe u četvrtak, 19. svibnja u 17 sati u kinu BETON.

 

O RADU

“Ona je otišla u rat jer je rat značio slobodu. One su pale za slobodu. Eto nam žena! Eto nam žena! Željne smo rada i napora. Naš rad je naša dužnost. Ovo više nije borba gdje se lije krv, sad se lije znoj. Na rad idemo s pjesmom. Mi kad radimo, mi baš zapnemo.” [1]

Jedna od najpoznatijih i najaktivnih umjetnica mlađe generacije s ovih prostora, Adela Jušić, u sklopu ciklusa izložbi NMG@PRAKTIKA kreirati će didaktički kolaž Eto nam žena na izvanjskom staklu zgrade Doma mladih. Rad se oslanja na istraživanje koje su Andreja Dugandžić i Adela Jušić radile u sklopu programa Šta je nama naša borba dala? Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, koje je rezultiralo kreiranjem online Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije (www.afzarhiv.org).

Rad govori o promjenama politika spram žena, uspoređujući period početka Drugog svjetskog rata, kada su žene masovno mobilizirane u ratne redove i pozadinsku borbu, u sklopu Antifašistčkog fronta žena, u kojoj su sudjelovale na različite načine te poslijeratno sudjelovanje žena u izgradnji nove države i društva, posebno na dobrovoljnom radu, te velikom preokretu poimanja ženskog rada i doprinosa društvu koji se događa u 50-tim godinama 20. stoljeća, kada se žene ponovo pozivaju u svoje “prirodne” uloge majki, domaćica, odgajateljica i njegovateljica.

Ovim periodom, odnosno temom, Adela Jušić se kroz svoj umjetnički i aktivistički rad bavi već godinama, jer se radi o kratkom povijesnom razdoblju kada žene sa ovih prostora po prvi put u ulaze u javni i politički život na velika vrata, koja su im do tada bila zatvorena uslijed opresije patrijahalnog drušva. Do danas se ovakav masovan i značajan društveni i politički iskorak nije ponovio.

U sklopu gostovanja autorica u Splitu, Adela Jušić održat će i predavanje o svom radu na projektu online Arhive, a izložba će biti popraćena glazbenim performansom lIvane Dizdarević.

 O AUTORICAMA

Adela Jušić rođena je 1982. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2007. i magistrirala Ljudska prava i demokraciju u Jugoistočnoj Europi na Univerzitetima u Sarajevu i Bologni 2013. Članica je i jedna od osnivači­ca Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA. Izlagala je na oko 100 međunarodnih izložbi, dobitnica je nagrade YVAA 2010, Henkel Young Artist Price CEE 2011 i Specijalne nagrade Okto­barskog salona 2013. Sudjelovala je na brojnim rezidencijalnim programima za umjetnike/ce (ISCP, New York, i.a.a.b. Basel), te bila sudionica mnogih radionica i panela (na London School of Economics, Royal College of Art London itd.)

lvana Dizdarević / Elle. M rođena je 1982. u Sarajevu. Dugi niz godina bavi se eksperimen-tiranjem s glazbom i DJ-anjem. Njen prvi javni nastup bio je line up s sarajevskom progresiv-nom feminističkom grupom Starke u sklopu V day-a. Eksperimentirajući s zvukom industrije, prirode, mašina i zvukovima svakodnevnice, ona prevodi emociju u ritam, pregovarajući frekvenciju, boju i autentičnost zvuka s intenzi-tetom javnog iskustva. Njeni nastupi određuju se kao minimal, deep, techhouse, ali ona eksperimentira i s popom, punkom i new wave synth popom. Godine 2012. s Andrejom Dugandžić osniva duo Black Water and her Daughter.