Ansambl Illyrica u Staroj gradskoj vijećnici

Ansambl Illyrica održat će koncert u sklopu festivala Ljetne čari klasične glazbe, u srijedu, 11.7.2024. u Staroj Gradskoj vijećnici s početkom u 20 h. Ulaz na koncert je slobodan.

Ansambl Illyrica je internacionalni komorni ansambl kojeg čine flautistica Nika Bauman, violistica Hiwote Tadesse, gitarist Marko Ferlan i violončelistica Iva Casián-Lakoš. Uz klasični repertoar, ansambl izvodi i djela suvremenih skladatelja, često pisana upravo za njih te su dosad praizveli kompozicije Jamesa Budinicha, Maka Murtića, Davida Crowella, Akosa Banlakyja i Viole Falb. Premda klasično obrazovani, četvero glazbenika često vuku inspiraciju za svoje interpretacije iz drugih žanrova glazbe u kojima su aktivni: tradicionalne, suvremene i rane glazbe te jazza. Svojim debitantskim albumom (“svjež i mladenački, neopterećen i sjajan”, Nina Čalopek za glazba.hr) Ansambl Illyrica se predstavio glazbom Schuberta, Villa-Lobosa i Piazzolle te je svojevrsna oda omiljenim skladbama koje su ih okupile kao ansambl i od samog početka držale bitno mjesto u njihovom repertoaru. 2024. godine ansambl snima svoj drugi nosač zvuka sa suvremenim kompozicijama napisanim i aranžiranim za njih. Od svojeg osnutka 2017.godine, nastupali su diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije, Češke i Irske na festivalima kao što su Scena Amadeo, Kultursommer Wien, Lednice-Valtice Music Festival i Muzički Biennale Zagreb.

Ljetne čari klasične glazbe dugogodišnji su ljetni festival splitske Glazbene mladeži koji je postepeno prerastao u važan kulturni događaj u Gradu Splitu.
Kao i prethodnih godina i u ovogodišnjem, trinaestom izdanju, festival se koncepcijski nastavlja na prvu bitnu odrednicu - suradnja s mladim glazbenicima. Osim navedene, festival njeguje i međunarodnu kulturnu suradnju koju ostvaruje s umjetnicima iz Austrije, Slovenije, Kanade i Norveške.
Festival ne bi postojao bez suradnje Glazbene mladeži Split, glavnog pokrovitelja Turističke zajednice grada Splita kao i domaćina u predivnim prostorima, Muzeja grada Splita. Također, suradnja se ostvaruje i sa 70. Splitskim ljetom. Program se izvodi od sredine lipnja do kraja rujna, uz održavanje osam koncerata, pet u Podrumima Dioklecijanove palače, a tri u novouređenoj Staroj gradskoj vijećnici kojom upravlja Muzej Grada Splita.