Apsolutni pobjednik 19. Cro Patrije je Mješoviti zbor Obala Koper iz Slovenije

Sinoćnjim svečanim koncertom i dodjelom nagrada u Domu OSRH, Lora, zatvoren je  19. Međunarodni festival zborske glazbe „Cro Patria“  2015. na kojem je sudjelovalo preko 300 sudionika iz Hrvatske, Poljske, Mađarske, Slovenije, Rusije, Latvije, Velike Britanije, Italije i Amerike.

Apsolutni pobjednik 19. Cro Patrije je Mješoviti zbor Obala Koper iz Slovenije, koji djeluje pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika. Zbor je osvojio Grand Prix, nagradu za koju su se na sinoćnjoj završnoj večeri natjecala još dva zbora, Zbor Umjetničke akademije u Splitu i Zbor Dominanta Ekonomskog Sveučilišta u Krakovu. Grand Prix nagrada je HDS-a koja uključuje i novčanu nagradu u iznosu od 6.000 kuna. Obala Koper dobitnik je i titule najboljeg inozemnog zbora za koju im je Turistička zajednica grada Splita dodijelila 3.000 kuna. Zbor je osvojio i zlatnu diplomu u kategoriji Musica sacra, a Hrvatski zborski savez dodijelio je njihovom dirigentu titulu najboljeg dirigenta natjecanja.


Mješoviti zbor Obala Koper iz Slovenije

Zbor Dominanta Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Krakovu, pod ravnanjem dirigentice Malgorzate Langer Krol, osvojio je srebrnu diplomu u  kategoriji obveznog programa te zlatnu diplomu u kategoriji Musica Sacra. U kategoriji slobodno odabranog programa brončanu diplomu osvojila su čak tri zbora: Mješoviti zbor Condura Croatica iz Zadra s dirigentom Ivom Nižićem, Mješoviti zbor Gimnazije Livno s dirigenticom Katarinom Džeko te Mješoviti zbor sv. Barbare Panis Angelicus, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Čekolja. Srebrnu diplomu u kategoriji slobodnog programa osvojio je Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu pod ravnanjem dirigenta Vlade Sunka. U kategoriji Musica sacra brončanu diplomu osvojio je Djevojački zbor Glazbene škole „Blagoje Bersa“ iz Zadra pod ravnanjem dirigentice Nade Smoljan, a posebno priznanje za sudjelovanje na 19. Međunarodnom festivalu „Cro Patria“ dodjeljeno je  Dječjem zboru Osnovne glazbene škole Franje S. Vilhara iz Livna pod ravnanjem Katarine Džeko, za sudjelovanje u kategoriji Dječjeg zbora.  

Odluka je to stručnog prosudbenog vijeća u sastavu: Antoaneta Radočaj Jerković (Hrvatska), Mihajlo Lazarević (Crna Gora), Jasenka Ostojić (Hrvatska), Ambrož Čopi (Slovenija) i Ivana Šutić (Hrvatska).


Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu

Osim natjecanja zborova dodjeljene su i nagrade za novo zborsko stvaralaštvo. Zlatnu plaketu Canticum novum osvojio je hrvatski skladatelj Blaženko Juračić za skladbu „O magnum mysterium“, srebrenu plaketu Paul Ayres iz Velike Britanije za skladbu „Five senses“, dok je brončana plaketa pripala ruskoj skladateljici Olgi Bredikhini za skladbu „Diptych“.

Za ovogodišnji Canticum novum pristiglo je preko tridest prijava od kojih je samo pet skadbi prošlo u drugi krug natjecanja. Odabrane skladbe ocjenjivao je stručni ocjenjivački sud u sastavu: Magor Bucz (Mađarska), Paul Moravec (SAD), Rolandas Daugėla (Latvija), John Farrer (Velika Britanija) i Luigi Verdi (Italija). Svih pet skladbi Glazbena mladež Split tiskala je u posebnom izdanju „Canticum novum“, čija se promocija održala nakon završne svečanosti.

Nakon svečane dodjele nagrada zbor Cappella Odak iz Zagreba održao je koncert pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić, čime je zaokružena ovogodišnja „Cro Patria“